vineri, 29 martie, 2024

Tara din Europa care vrea sa dea un venit minim de peste 11.000 euro fiecarui cetatean

Distribuie:

Publicat:

O organizatie din Marea Britanie sustine ca Guvernul ar trebui sa acorde cate 10.000 de lire sterline fiecarui cetatean sub 55 de ani, ceea ce ar oferi un trai mai bun celor care castiga putin si le-ar da posibilitatea sa se pregateasca profesional pentru slujbe mai bune si mai bine platite.

Potrivit BBC, Societatea Regala pentru incurajarea Artelor, Industriei si Comertului (RSA) sustine ca acest ajutor financiar ar deschide calea catre acordarea unui venit garantat de stat.

Propunerea prevede acordarea sumei in doua transe de 5.000 de lire sterline, pe parcursul a doi ani, iar o serie de prestatii si beneficii sociale ar urma sa fie eliminate.

Organizatia sustine ca in acest fel lucratorii vor fi recompensati, pe masura ce piata muncii se schimba. Banii ar putea fi folositi pentru reorientarea profesionala a cetatenilor britanici in anii 2020, “in conditiile automatizarii multor joburi si a schimbarilor climatice, ceea ce face ca multi oameni sa se confrunte cu somaj si asistenta sociala”, explica raportul RSA.

Platile ar urma sa se faca dintr-un fond suveran, sub forma unor dividende de 5.000 de lire sterline pe an, timp de doi ani, propune organizatia. Acordarea banilor nu va fi conditionata, insa solicinatii vor trebui sa demonstreze cum vor sa foloseasca banii.
“Multe gospodarii sunt vulnerabile la socuri in deceniul urmator, din cauza automatizarii locurilor de munca, a Brexitului si a imbatranirii populatiei”, a declarat Anthony Painter, directorul Centrului de cercetare al RSA. "Fara o schimbare reala a modului de gandire, pe de o parte pentru cresterea nivelului de bunastare si pe de alta parte pentru angajarea celor fara un loc de munca, oamenii nu vor putea face fata provocarilor viitoare", a explicat Painter.

"Prioritatea noastra este sa avem un sistem de asistenta sociala care sa-i sprijine pe cei care muncesc si sa se ingrijeasca de cei care nu pot munci , dar care sa fie, in acelasi timp, si corect cu contribuabilul. Acordarea aceluiasi venit garantat tuturor nu ar permite un sprijin specific, adaptat nevoilor fiecaruia", a declarat un purtator de cuvant al Guvernului.

RSA sustine insa ca un astfel de venit garantat ar ajuta multi oameni. “Un lucrator stab calificat ar putea reduce numprul orelor lucrate pentru a castiga o paine si ar obtine aptitudinile de care are nevoie pentru a avansa in cariera si pentru a obtine un salariu mai bun”, afirma raportul citat.

RSA sugereaza ca banii din fondul suveran ar putea proveni dintr-o taxa pe bogatie care ar putea fi introdusa, taxe suplimentare pe activele companiilor, precum si din taxarea gigantilor tehnologici ca Amazon, Facebook sau Apple. Potrivit organizatiei, aplicarea unei astfel de masuri ar costa 14,5 mld. lire sterline pe an si 462 mld. lire in urmatorii 13 ani, mai mult de jumatate din acesti bani urmand a fi platiti din economiile guvernului.

Tot mai multe tari experimenteaza introducerea unui venit minim garantat, neconditionat

Sa primesti bani degeaba de la stat doar pentru ca existi si fara sa faci nimic pentru ei poate fi un concept greu de inteles pentru multi. Tot mai multe tari, insa, au introdus diferite programe pilot prin care ofera un venit garantat, iar rezultatele se vad deja: limiteaza saracia, oamenii sunt mai putin stresati pentru viitorul lor si isi pot cauta un serviciu mai bun si mai banos.

La patru luni dupa ce Finlanda a lansat un program pilot prin care, timp de doi ani, 2.000 de persoane primesc un venit garantat, fara sa faca nimic pentru acesti bani, autoritatile declara ca nivelul de stres al beneficiarilor a scazut considerabil, scrie Business Insider.
Suma de 600 de dolari pe care o primesc beneficiarii nu este mare intr-o tara ca Finlanda, cu un cost al vietii foarte ridicat, dar este suficienta pentru cei care sunt ingrijorati pentru ziua de maine. O gospodarie medie cheltuie 3.000 de euro pe luna, conform Statisticii, iar venitul mediu net disponibil depaseste 2.100 de euro de persoana, conform OCDE.

Venitul garantat, insa, este solutia cea mai la indemana in lupta cu saracia. Sustinatori ideii spun ca acest sistem le va oferi oamenilor exact ceea ce nu au: bani. Daca alimente isi pot procura de la supermarketurile care dau gratis mancarea pe cale sa expire, iar imbracaminte si mobila primesc de la donatori, de bani cash fac cu greu rost.

Astfel, prin acordarea acestui ajutor, ei beneficiaza de o minima finantare pentru a face mici reparatii in casa, pentru a-si cumpara o masina sa mearga la serviciu sau pentru a economisi pentru urgente. Nu este suficient pentru a duce un trai decent, dar le ofera oamenilor saraci o siguranta fianciara

Si alte state, intre care Olanda, Canada si cateva state americane, aplica sau vor sa aplice diferite forme de venit minim garantat, pentru a oferi un colac de salvare celor aflati in saracie, dar si pentru a curata sistemul social de multitudinea de ajutoare acordate in diferite situatii.

Conceptul unui venit minim garantat a aparut in anii ’60, iar de atunci mai multe tari au lansat programe de ajutorare. Parerile privind utilitatea lui sunt, insa, impartite. Un studiu din 2016 arata ca cei care primesc un venit lunar minim consuma mai putine droguri si alcool. Si, desi multe voci sustin ca cei care primesc bani gratis devin lenesi, studiul arata contrariul. Cei care primesc venitul minim de la stat muncesc mai mult si castiga salarii mai mari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img