vineri, 29 martie, 2024

Taxa de mediu a fost declarata ilegala. Cum poate fi recuperata fara avocat

Distribuie:

Publicat:

Departe de-a fi o imbecilitate oarecare, caracterizata prin prostie, ineptie ori neghiobie, taxa de mediu a ministresei Rovana Plumb frizeaza ridicolul si dupa ce-a fost declarata nelegala de catre Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg.

Pentru ca actul normativ romanesc contra firii continua sa fie aplicat atat cetatenilor care-si cumpara din UE un autoturism la mana a doua, cat si celor care achizitioneaza din tara noastra o masina noua. Astfel, actul de justitie este aglomerat – din ignoranta si indiferenta autoritatilor – cu mii sau zeci de mii de procese, in care cetateanul de rand reclama fiscul si castiga pe banda rulanta.

Majoritatea celor prejudiciati astfel de stat, fara ca Avocatul Poporului sa se sinchiseasca sa le tina partea – cum ar fi normal -, se bucura atunci cand reusesc sa-si recupereze banii in instanta. Numai ca acei bani le apartin de drept contribuabililor, tot acestia fiind cei care le platesc functionarilor publici care-i batjocoresc salariile, bonificatiile, primele, sporurile, cadourile pentru copiii minori, tichetele de masa ori de vacanta.

Taxa imbecila mentinuta din prostie si indiferenta
Romania a ajuns in situatia de-a dreptul halucinanta de-a impune o taxa de mediu nelegala la nivel european – fiind considerata discriminatorie -, pe care Guvernul se incapataneaza s-o mentina, mai ales in dispretul cetateanului platitor de taxe si impozite. Mai clar, cine vrea sa-si ia o masina, second-hand ori noua, plateste o taxa nelegala de mediu, dupa care si-o poate recupera printr-un proces in instanta, daca nu cumva renunta, de lehamite si din dispret fata de cei care-l guverneaza. Si-aici se cuvine o paranteza.

La vremea cand era ministrul al Finantelor in Guvernul Tariceanu, amantul de profesie Sebastian Vladescu a inventat taxa de prima inmatriculare, chit ca Europa il avertizase ca aceasta ar fi nelegala, potrivit reglementarilor comunitare. Reactia acestuia a fost de-a dreptul incalificabila pentru o minte normala, darmite pentru un om de stat: ca ce se amesteca Europa in deciziile lui bolnave. Pana la urma, imbecila taxa de prima inmatriculare s-a transformat in la fel de injusta taxa de mediu, la fel de imbecila si de nelegala. De buna seama ca ipochimenul Vladescu-Cupidon, la fel ca si gratioasa Plumb, n-au dat si nici nu vor da vreodata socoteala natiunii pentru bataia de joc la care i-au supus pe cetateni, si nici pentru banii cu care i-au spoliat pe cetateni.

Cum pot fi recuperati banii luati cu japca de stat
In prima faza, pagubitul trebuie sa se adreseze organului fiscal ticalos care i-a impus plata unei taxe ilegale, fie ca si-a cumparat o masina la mana a doua, fie una noua, de pe piata romaneasca, inclusiv sumedenia de taxe aferenta. Astfel, va adresa prin posta administratiei financiare, cu confirmare de primire, o „Cerere de restituire a taxei de poluare pentru autoturisme”. Modelul poate fi gasit cu usurinta pe Internet, fara a se apela la un avocat.

La cerere se ataseaza fotocopii dupa Cartea de identitate, Certificatul de inmatriculare al autoturismului si Cartea de identitate a autoturismului, toate semnate „Conform cu originalul”. De asemenea, se mai depune chitanta de plata a taxei si Decizia de calcul a taxei de poluare in copii legalizate, si nu originalele care s-ar putea sa va mai trebuiasca mai tarziu in instanta de judecata.

Efort care va costa la un notariat decent suma de maximum 30 de lei. In continuare trebuie sa detineti un cont bancar – pentru cazul putin probabil in care organul fiscal va recunoaste ca v-a jefuit si va fi de acord sa va restituie banii -, pe care sa-l indicati in cererea de restituire, eventual sa atasati ultimul extras de cont, ca functionarii sa nu va mai sicaneze, asa cum sunt obligati „de sus”.

Daca in termen de 30 de zile de la depunerea cererii de restituire a taxei ilegale de poluare nu ati primit niciun raspuns – cum se petrec lucrurile indeobste – aveti dreptul sa va adresati instantei pe raza careia domiciliati, cu o „Cerere de chemare in judecata”, atasand aceleasi documente ca mai sus si pretinzand inclusiv cheltuieli de judecata, indexarea sumei cu rata dobanzii de referinta a BNR, cu rata inflatiei stabilita de Institutul National de Statistica al Romaniei si, eventual, despagubiri morale pentru prejudiciul suferit.

Un alt impediment al acestui exercitiu il constituie obligativitatea achitarii unei taxe de timbru inainte de primul termen al sedintei de judecata, care se plateste raportat la suma de recuperat; cu mentiunea ca si aceasta taxa va putea fi recuperata ulterior, daca vi se va da castig de cauza, de asta data formalitatile birocratice fiind ceva mai simple.

Cat e taxa de timbru
Potrivit Legii privind taxele judiciare de timbru nr. 146/1997, aveti de platit, raportat la valoarea de recuperat, dupa cum urmeaza:
– intre 39,01 lei si 388 lei – 2 lei + 10% pentru ce depaseste 39 lei;
– intre 388,01 lei si 3.879 lei – 37 de lei + 8% pentru ce depaseste valoarea de 388 lei;
– intre 3.879,01 lei si 19.395 lei – 316 lei + 6% pentru ce depaseste suma de 3.879 lei;
– intre 19.395,01 lei si 38.790 lei – 1.247 lei + 4% pentru ce depaseste valoarea de 19.395 lei;
– intre 38.790,01 lei si 193.948 lei – 2.023 lei + 2% din ce depaseste 38.790 lei.
– peste 193.948 lei – 5.126 lei + 1% pentru ce depaseste aceasta suma.

Pentru solicitarea unor despagubiri morale nu se plateste niciun fel de taxa de timbru. Desigur ca aceste cote stabilite de legiuitor au drept scop descurajarea persoanelor pagubite de a-si gasi dreptatea in instantele de judecata din Romania. Cu toate acestea, trebuie tinut cont de faptul ca plata unor asemenea cheltuieli sunt mult mai reduse decat angajarea unui avocat (onorariul acestuia adaugandu-se respectivelor taxe) si ca ele pot fi recuperate, daca judecatorii vor da castig de cauza petitionarilor.

De ce nu este impozitat vanzatorul pentru ca polueaza, ci cumparatorul de masini noi?

In actiunea civila indreptata impotriva administratiei financiare si a Ministerului de Finante trebuie invocate acele legi, prevederi si dispozitii romanesti ori europene, pe care statul le incalca intr-o totala batjocura fata de cetateanul de rand. (Acestea pot fi gasite cu usurinta tot prin intermediul Internetului, la fel si modelele pentru actiunile de chemare in judecata. Cu mentiunea ca reclamantul are dreptul de-a solicita instantei judecarea in lipsa sa.)

Daca in ceea ce priveste autoturismele second hand, executivul de la Bucuresti ar mai avea, cat de cat, o justificare referitoare la poluare, taxa pentru masinile noi se dovedeste de-a dreptul aberanta. Ca daca automobilele noi ar polua, de ce s-ar mai permite comercializarea acestora pe teritoriul tarii noastre, fara ca producatorul ori comerciantul sa fie impozitat la sange, iar nu cumparatorul de buna credinta?

Dar aceasta dilema, desigur ca nu este de natura sa tulbure somnul linistit al presedintelui Iohannis ori al premierului Ponta, mult mai interesati sa li se mareasca salariile peste rand, de la 1 august 2015, decat sa solicite Parlamentului inlaturarea acestei nedreptati sociale abominabile si samavolnice din legislatia romaneasca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img