sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Tendoanele de canguri ar putea inlocui ligamentele umane rupte

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii sustin ca tendonul de cangur are o compozitie similara celui uman, este mai lung si are proprietati mecanice mai bune. Plus ca este de sase ori mai puternic. Aceste calitati il fac eligibil pentru a fi utilizat intr-o varietate de proceduri chirurgicale.

Tendoane prelevate de la canguri sunt testate in Australia – la Universitatea din Sydney – spre a fi utilizate in cadrul interventiilor chirurgicale de inlocuire a ligamentului genunchiului, gleznei sau umarului. Tratamentul este unul revolutionar, de care ar putea beneficia in special sportivii predispusi la astfel de accidentari, scrie agentia Xinhua, preluata de agerpres.ro. Tendonul de cangur are o compozitie similara cu cel uman, insa este mai lung si are proprietati mecanice mai bune, ceea ce il face sa fie un produs natural excelent ce ar putea fi utilizat intr-o varietate de proceduri chirurgicale, a declarat chirurgul ortoped Nick Hartnell care conduce una dintre cele trei societati partenere care colaboreaza cu universitatea australiana la acest proiect. Plus ca acest tendon este de sase ori mai putenic decat ligamentul incrucisat al omului.

Proiectul presupune o investitie de 2,4 milioane de dolari australieni  – 1,73 milioane de dolari americani – din partea partenerilor asociati. Tendoanele pentru grefele medicale sunt prelevate de la cangurii sacrificati pentru industria carnii si in cadrul programelor anuale de reducere a efectivelor din salbaticie. Un alt element al proiectului include testarea si productia suruburilor biodegradabile printate 3D, realizate din material ceramic, utilizate pentru fixarea tendonului de cangur de oasele umane, a mentionat universitatea. 

„Materialele utilizate in reconstructia ligamentelor provin de la trei surse: om, porc si constructii sintetice, fiecare dintre acestea prezentand dezavantaje“, a explicat doctor Elizabeth Clarke, asociata in cadrul proiectului. Utilizarea medicala a tendoanelor acestor animale marsupiale ar putea fi solutia in tratarea sportivilor accidentati, cum este cazul fotbalistului australian Alex Johnson, a declarat Hartnell pentru media locala. Aparatorul, care a suferit duminica o accidentare la unul dintre ligamentele de la genunchi ar avea de castigat in urma tratamentului cu tendon de cangur, a subliniat cercetatorul. In urmatorul pas al proiectului oamenii de stiinta se vor asigura ca tendoanele de cangur sunt sigure si eficiente pentru a fi transplantate la oameni, au precizat cercetatorii. sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img