vineri, 29 martie, 2024

Terenurile agricole din vestul tarii au ajuns la preturi record

Distribuie:

Publicat:

Terenurile agricole din vestul tarii au devenit o adevarata mina de aur. Cei care au reusit sa transforme Banatul intr-un nou granar al Romaniei sunt latifundiarii straini, mai ales cei italieni.

Cu fler in afaceri si ajutati de specialisti in agricultura moderna, ei au pus bazele unor exploatari pe suprafete intinse, unde un hectar a ajuns sa coste chiar si 7.000 de euro. Asta inseamna de 15 ori mai mult fata de anul 2000, cand italienii, germanii, belgienii si olandezii au inceput primele investitii in agricultura din sud-vestul Romaniei.

Sebastian Stoppa lucreaza pentru o firma italiana. Patronul sau a intuit, inca de la sfartitul anilor ’90, valoarea treneurilor agricole din vestul Romaniei si a stiut sa profite. „Terenul a fost mai ieftin decat in celelalte parti din Comunitatea Europeana, datorita faptului ca Romania are foarte mult pamant agricol. In Italia terenul agricol e foarte putin”, a spus Sebastian Stoppa, reprezentantul unei ferme agricole.

La inceput, terenul era cumparat cu cateva sute de euro. Asa a ajuns patronul lui Sebastian Stoppa proprietar peste 10.000 de hectare, pe care a putut construi una dintre cele mai mari exploatari agricole din Timis. De trei ani, Sebastian s-a mutat in Romania, pentru a superviza de aproape afacerea. Vorbim despre culturi de grau, soia, floarea soarelui sau porumb si de o cifra de afaceri de 6 milioane de euro.

„Noi vindem cereale in Ungaria, in Italia, in Germania si in Romania. 50% vindem in Romania, 50% vindem in strainatate. Strainii au adus foarte multi bani din strainatate si au investit aici”, a adaugatSebastian Stoppa.

Vestea despre pamantul magic al Banatului si despre afacerile profitabile s-a raspandit, iar preturile de tranzactionare au inceput sa creasca.

„Incepand de la Carpinis, Bercsau, Jimbolia, pana la Sanicolau Mare, incluzand Lovrin, Periam, Gottlob, aceasta zona este numita triunghiul de aur al Banatului pentru ca este cea mai fertila”, mai spus Sebastian Stoppa.

„Valoarea unui hectar de teren agricol in vestul tarii, undeva intre 4.000 si 7.000 de euro”, a spus Puiu Balan, reprezentantul unei agentii de vanzari de terenuri si imobile.

Citeste si O golanie fara margini pe bani europeni! Cum sa falimentezi o firma si sa castigi sute de mii

Chiar si la asemenea preturi, cererile sunt tot mai multe. In ultimul timp, in zona au aparut investitori din Germania, Belgia si Danemarca sau chiar din tarile arabe si Asia.

„Pentru vanzarea terenurilor agricole pe legea 17 avem inregistrate pana azi-dimineata 1.300. Numarul este in crestere”, a spus Ionica Prohab, reprezentantul Directiei Agricole Timis.

Din pacate, in aceasta cursa a puterii financiare, cei care pierd sunt fermierii romani.

„Am cumparat in jur de 50 de hectare si imi pare rau ca nu am cumparat atunci cand preturile erau mult mai mici. Acum, pretul pamantului a ajuns la un nivel destul de ridicat”, a adaugat Samson Popescu, agricultor.

Anul trecut, judetul Timis a inregistrat o productie de peste patru mii de kilograme pe hectar la grau, porumb si orz, iar la orzoaica de toamna, aproape cinci mii de kilograme pe hectar.

Citeste si Strainii incep sa vina dupa pamantul iesenilor! Nemtii, austriecii si italienii sunt primii!

Potrivit datelor de la Directia Agricola, Timisul si Aradul au o suprafata de peste un milion de hectare pentru cultivarea cerealelor, iar asta face ca si recolta in vestul tarii sa fie cea mai mare din tara. Productia totala de grau in 2013 a fost de aproape 600.000 de tone, in timp ce Aradul a dat peste 300.000 de tone de grau, fata de 7.000 de tone in Maramures, de exemplu. Investitorii straini, in specil intalieni, detin un sfert din suprafete, dar concentrate in cele mai intinse exploatari.

Sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img