vineri, 19 aprilie, 2024

Timbrul de mediu se inlocuieste cu o noua taxa calculata in functie de zona si normele de poluare

Distribuie:

Publicat:

Cu cateva zile in urma, ministrul mediului Daniel Constantin anunta ca va prezenta o alternativa la „Timbrul de mediu” recent eliminat. Oficialul a mentionat ca noua taxa va fi „un sistem modern, european pe care l-am gandit, astfel incat sa fie toata lumea multumita si sa ne atingem obiectivele de mediu”. Acum, Daniel Constantin a venit cu cateva precizari despre ce fel de taxa se doreste a se introduce pentru soferi. 

„Ne gandim la o solutie inovativa, la o delimitare a zonelor de acces catre centrul aglomerarilor urbane. Un mod prin care soferii sa acceada in anumite zone ale oraselor contra unei taxe. Cu cat zona este mai centrala, mai aglomerata, taxarea va fi mai restrictiva. De asemenea, masinile vor fi taxate cu atat mai drastic cu cat au emisii poluante mai mari. Aceasta delimitare a zonelor va fi facuta de catre primarii in functie de mai multi factori precum traficul, aglomeratia, cantitatea de emisii poluante din atmosfera, etc”, a declarat pentru Capital ministrul Daniel Constantin.

Prin urmare, in urmatoarele zile vom afla detalii despre o taxa care va fi impusa de Ministerul Mediului impreuna cu autoritatile locale din marile orase ale tarii. Aceasta taxa va fi aplicata diferit in functie de zonele delimitate de primarii si de norma de poluare a vehiculului. Astfel, pentru Bucuresti, de exemplu, pot fi impuse mai multe zone cu niveluri diferite ale taxelor, de la periferie catre centru, iar soferii vor trebui sa plateasca pentru accesul in fiecare dintre acestea. Totodata, la valoarea taxei va fi luata in calcul si norma de poluare a vehiculului, pentru masinile mai poluante (nonEuro, Euro1 sau Euro 2) urmand sa fie achitat un tarif mai mare decat pentru vehiculele noi (Euro 5, Euro 6). Proprietarii masinilor electrice sau hibride ar putea fi scutiti de aceasta taxa.

Deocamdata nu au fost calculate nivelurile taxelor, nu au fost delimitate zonele de acces si nici nu a fost gandit un mod de aplicare, insa exemple de impunere a unor taxe similare sunt disponibile in multe dintre marile aglomerari urbane din intreaga lume.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img