vineri, 29 martie, 2024

Tinctura de lavanda, un remediu de tinut la indemana

Distribuie:

Publicat:

Aceasta tinctura poate fi utilizata si extern, pentru a mentine sanatatea scalpului si a pielii, reducand iritatiile aparute din diverse cauze, inclusiv ca urmare a muscaturilor de insecte. De asemenea, tinctura de lavanda are proprietati antifungice, asa ca o poti folosi cu incredere daca te confrunti cu candidoza sau cu matreata.

Ai nevoie de:

– o mana de flori de lavanda, proaspat culese sau uscate;

– o sticla de votca pura, de 80 sau 100 de grade;

– un recipient din sticla, care se poate inchide etans;

– cateva filtre pentru cafea sau cateva bucati de tifon, pentru strecurat;

– etichete autoadezive.

Taie marunt firele de lavanda, pentru ca uleiurile esentiale sa fie eliberate. Daca lavanda este proaspat culeasa, umple 2/3 sau 3/4 din recipient cu ea, iar daca este uscata, trebuie ca jumatate din volumul borcanului sa fie ocupat de planta. Apoi, toarna votca, pana cand acoperi firele de lavanda in intregime. Pune capacul, inchide recipientul etans si lasa totul la macerat, intr-o incapere intunecata si racoroasa, vreme de 2-6 saptamani, in functie de concentratia pe care doresti sa o obtii la final. Ai grija ca in fiecare zi sa agiti putin vasul, pentru ca substantele sa se omogenizeze.

Cand timpul pentru macerare a trecut, strecoara amestecul folosind un filtru, la alegere, dintre cel pentru cafea si tifon. Pune tinctura de lavanda obtinuta intr-o sticla de culoare fumurie, pentru a impiedica lumina sa ajunga la ea, diminuandu-i astfel proprietatile. Ai grija sa pastrezi recipientul intr-un loc racoros, departe de umezeala. De asemenea, nu uita sa etichetezi sticla, pentru a nu o confunda cu o alta. Daca vei urma aceste reguli, vei putea folosi extractul rezultat vreme de ani buni.

Atunci cand se urmeaza un tratament intern, trebuie sa se dilueze o lingurita de tinctura in 100 ml de apa si sa se ia de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Cand administrarea este externa, in functie de scopul ei, fie se dilueaza in aceeasi proportie pentru a se folosi sub forma de gargara (pentru afectiunile cavitatii bucale) sau cataplasme (pentru cele ale pielii), fie se maseaza scalpul cu ea, inainte de folosirea samponului.

sursa: divahair.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img