vineri, 19 aprilie, 2024

Tipuri de tratamente pentru afectiuni ale picioarelor

Distribuie:

Publicat:

În tarile evoluate si civilizate, de 25-30 de ani, s-a diferentiat o specialitate nemedicala – podologia – care asigura consultarea suferintelor picioarelor. Tot la acest nivel se face si îngrijirea nesangeranda a unghiilor, a pielii, confectionarea încaltamintei ortopedice si a ortezelor (talonete, branturi), care se pun în pantofii de serie pentru a corecta sau proteja piciorul. În ultimul deceniu, în tarile occidentale si în SUA, datorita performantelor electronicii, informaticii si a stiintelor medicale s-a dezvoltat Posturologia. Aceasta evidentiaza micromodificarile de la nivelul plantelor, repercusiunea acestora asupra pozitionarii întregului organism, a bolilor ce decurg dintr-o pozitie defectuoasa si nesesizabila.

Totodata, cunoaste metodologia de corijare a picioarelor. Corectarea se face cu elemente confectionate, individualizate, din materiale ce pot fi modelate si adaptate sub masuratori micronice de lungime, grosime, densitate, rezistenta. Tot datorita performantelor tehnice actuale, podologia este în multe tari o specialitate medicala de mare finete, care corecteaza sau trateaza boli ale plantelor. S-au diferentiat scoli de formare si specialisti pentru ortopedo-podologie, pedichiura-podologie si ortezio-podologie.
La noi în tara, îngrijirea picioarelor se va putea face interdisciplinar de catre reumatolog, balneolog, dermatolog, ortoped, tehnician ortezist sau de catre un specialist cu o competenta într-un domeniu de granita. Orice bolnav care sufera de afectiuni ale picioarelor poate beneficia de consultatii si tratamente complexe.

Consultatia consta în: – anamneza (discutie pe marginea celor ce deranjeaza bolnavul); – examenul clinic (consultarea cu ochii si mana specialistului a plantelor (labele picioarelor) si a întregului organism); – explorari paraclinice (analize biologice de laborator, explorari imagistice – radiografii, scintigrafii, amprenta plantara, termo, baro, foto podograma, amprenta sau mulaj al plantelor); – examinarea încaltamintei cu toate modificarile suferite.

Tipuri de tratamente recomandate: Tratament dietetic – are ca obiectiv folosirea alimentelor în excesul sau deficitul ponderal, în tulburari de tonus si troficitate musculara, în modificari de rezistenta a oaselor prin carenta de saruri minerale, vitamine sau proteine.
Tratament igienic – se refera la mentinerea unei curatenii sistematice a întregului corp si macar o data pe zi pentru picioare; Tratament medicamentos – presupune prevenirea si tratarea bolilor picioarelor, care pot duce la îmbolnavirea la distanta a unor organe si aparate; Tratament balneofizical – prin paleta sa larga de proceduri (hidro, termo, electro, maso, kinetic), cu aplicatii locale sau generale are un bun rol profilactic sau curativ, dar mai ales de recuperare functionala. Postura si mobilizarea normala a tuturor segmentelor corpului este importanta, dar mai ales a plantelor, care au sarcina de sustinere a corpului si de pastrare permanenta a echilibrului în pozitia verticala. Regland raportul dintre contractii – relaxare, se modeleaza postura, dar si o anumita postura poate sa relaxeze sau tonifice anumite grupe musculare. Pe acest principiu se bazeaza tratamentul sportiv modern, care creste performantele, reducand consumul nefolositor de energie sau stimuland unele zone reflexogene din talpa.

Tratamentul pielii picioarelor si al unghiilor – leziunile traumatice la acest nivel, fie prin eroziune, cum sunt ulceratiile, rosaturile, ranile, fie prin reactie hiperproductiva (bataturile), îngrosarile si deformarile sunt cele mai frecvente si de obicei rezolvate în afara cabinetului de dermatologie. Dar exista numeroase boli infectioase: virale, microbiene, fungice sau boli tumorale ale pielii care trebuie rezolvate repede si bine de specialistul dermatolog, pentru ca tratamentul este de lunga durata, scump si important pentru sanatatea omului. Oricum, interventiile cu instrumente taietoare, chiar daca sunt numai la unghii, trebuie facute cu multa grija si responsabilitate, pentru a nu produce îmbolnavirea de hepatita, SIDA, micoze sau chiar infectii microbiene banale.

Tratamentul cu orteze (sustinatoare plantare, talonete, branturi) – acestea sunt piese confectionate din piele, pluta sau material plastic, cu elasticitate si rezistenta diferita, astfel încat sa protejeze deformarile de la nivelul plantelor, care nu se mai pot corecta (exemplu, monturile) sau sa stimuleze musculatura picioarelor pentru redresarea si corectarea pozitiilor anormale (de exemplu, piciorul plat). Aceste piese facute dupa masuratori bine individualizate se introduc în pantoful de serie sau se adapteaza în pantofi medicali, facuti special dupa conformatia si necesitatea fiecarui picior. Ca si la ochelari, proteze auditive sau proteze dentare si ortezele plantare, care corecteaza, nu înlocuiesc lipsa unui picior (înlocuirea este facuta de proteza), au nevoie de timp si antrenament pentru adaptarea omului, astfel încat statica si dinamica sa fie cat mai nedureroasa si apropiata de normal. Ortezele plantare de corectare, de protejare, dar mai ales de stimulare sunt obiecte medicale de mare finete, la care conteaza un milimetru în plus sau minus. Ca si la proteze dentare sau ochelari este foarte importanta priceperea medicului si îndemanarea tehnicianului cu care colaboreaza. 

Tratamentul ortopedo-chirurgical – unele deformatii înnascute sau dobandite în timp, care nu se pot corecta prin exercitii fizice, de exemplu, monturile, au doar rezolvare chirurgicala. Prin manevre sangerande chirurgicale, se reaseaza elemente osoase deviate întarindu-se muschi si tendoane sau pur si simplu se îndeparteaza un element anatomic stanjenitor, de exemplu, un deget deformat si dureros în ortostatism si mers. În perspectiva, asa cum este transplantul de organe, chirurgia plastica si reparatorie va rezolva situatiile în care doar amputatia este o solutie si apoi protezarea cu un segment anatomic artificial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img