joi, 18 aprilie, 2024

Tot ce trebuie sa stii despre aciditatea gastrica

Distribuie:

Publicat:

Rolul stomacului in digestie este foarte important, iar digestia alimentelor in stomac nu se poate desfasura in absenta acidului clorhidric. Acesta exista in mod normal in stomac si are un rol important atat direct in digestia unor alimente, cat si in activarea unor enzime digestive, care fara aceasta aciditate, ar fi inactive, explica pentru ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Concentratia sa in stomac nu este aceeasi la toate persoanele, iar la aceeasi persoana nu este la fel pe tot parcursul zilei, fiind desigur crescuta in perioadele in care exista alimente in stomac. Dar nici in acest ultim caz, aciditatea gastrica nu este aceeasi, unele alimente crescand mai mult aciditatea decat altele.

Aciditatea gastrica are rol important si in apararea tubului digestiv de microbii din alimente, in special din cele nefierte – fructe, salate.

Este bine sa ai acid in stomac?

Tinand cont de faptul ca acidul este secretat in mod normal de stomac, rezulta ca el are rol benefic, deci este bine sa ai aciditate gastrica. Lipsa acesteia sau o aciditate prea scazuta (din cauza unei boli, a rezectiei gastrice sau a medicamentelor care scad aciditatea) face ca digestia sa nu fie normala si, din aceasta cauza, sa apara tulburari – balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate.

O aciditate prea mica in stomac duce si la inmultirea micronilor, iar toxinele lor reprezinta un important factor de risc pentru aparitia cancerului gastric, lucru care se intampla, de exemplu, la cei in cazul carora o parte din stomac este scoasa prin operatie. Tot din aceasta cauza, nu se recomanda sa se ia pe termen lung medicamente care scad aciditatea gastrica.

Exista insa si un microb, Helicobater Pylori, care are preferinta pentru mediul acid, el inmultindu-se foarte bine in aciditatea stomacului.

Ce stimuleaza secretia de acid din stomac?

Secretia normala de acid clorhidric gastric poate fi stimulata prin mai multe mecanisme. Exista un mecanism nervos de stimulare, aciditatea creascand prin perceperea gustului, mirosului sua aspectului alimentelor, dar si prin simpla imaginatie sau in caz de stres – aceasta este si explicatia aparitiei arsurilor din zona stomacului in momentele stresante.

Secretia acida gastrica creste si atunci cand peretii stomacului se destind prin umplerea stomacului cu alimente.

Ce boli da aciditatea crescuta?

O cantitate normala de acid intr-un stomac cu mucoasa normala nu da niciun simptom, dar atunci cand aciditatea creste peste normal sau mucoasa stomacului este mai sensibila, apar simptomele, cel mai important fiind arsura din zona stomacului.

Mucoasa gastrica este aparata de agresiunea propriului acid de un strat de mucus, care poate fi curatat de alimentele prea fierbinti, alcool sau existenta Helicobacter Pylori, acestea cauzand si arsuri.

Cauzele aparitiei arsurilor la stomac

Cele mai importante boli date de aciditate gastrica crescuta sunt gastrita, ulcerul gastric sau duodenal si esofagita de reflux.

In cazul existentei uneia dintre bolile mentionate, apar arsuri gastrice. Acestea nu sunt permanente, fiind mai mari primavara si toamna (sezoane in care in mod normal aciditatea gastrica este mai mare la toate persoanele), cand se consuma alimente care cresc aciditatea gastrica sau “topesc” stratul de mucus protector, medicamente cu acelasi efect, alimente prea fierbinti sau reci.

Cancerul si aciditatea gastrica

Desi se crede ca arsurile gastrice pot sa fie un semn de cancer, este bine de stiut ca in aceasta boala acidul gastric este de obicei scazut, iar arsurile nu prea apar. Acesta este si motivul pentru care multi bolnavi cu cancer gastric sunt depistati in faze avansate, lipsa simptomelor facand ca pacientul sa nu se prezinte la medic.

Arsuri la stomac in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, uterul marit preseaza stomacul si apare posibilitatea trecerii acidului clorhidric de aici in esofag, fapt care poate duce la aparitia senzatiei de arsuri in zona epigastrului.

Modificarile hormonale care apar in sarcina pot face ca muschiul care strange gura de intrare in stomac (sfincterul esofagian inferior) sa nu se inchida cum trebuie, lasand acidul clorhidric din stomac sa treaca in esofag, fapt care da senzatia de arsuri in zona stomacului.

Diagnosticul arsurilor gastrice

In cazul aparitiei unor arsuri gastrice repetate, prelungite si inexplicabile prin excese alimentare,cel mai corect este sa va prezentati la medic pentru un prim consult.

Este posibil ca medicul sa nu considere necesara o explorare a cauzei arsurilor si sa va prescrie untratament, iar in cazul lipsei de raspuns la tratament sa va recomande sa efectuati o endoscopie digestiva superioara.

Alimentatia in caz de hiperaciditate gastrica

Hiperaciditatea gastrica poate fi crescuta de unele alimente, care ar trebuie evitate in aceasta situatie. Alimentele interzise in caz de arsuri la stomac sunt supele si ciorbele de carne (zeama de carne creste acidul din stomac) prajelile, inclusiv painea prajita, rantasurile, fasolea uscata, varza, maioneze, salata de vinete, peste crud, carne de oaie, porc, rata, gasca, sunca, caltabosi, piftie, chiftelute marinate, sarmale, carnati condimentati, mititei.

Mai trebuie mentionate condimentele de orice fel (ardei iute,sare de lamaie, mustar, ceapa cruda, usturoi, piper, ketchup), muraturi, lamaie, otet, dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, miere, rahat, ciocolata etc), legumele si fructele crude (nefierte), dar si cafeaua, alcoolul, bauturile cu cola, pizza, mancaruri fast-food, apa minerala sau grasimile animale (unt samantana, slanina, untura), afumaturile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img