vineri, 19 aprilie, 2024

Tot mai multi vasluieni au ales drumul strainatatii

Distribuie:

Publicat:

Cei mai multi imigranti romani plecati la munca in strainatate provin din regiunea saraca a Moldovei.  Impinsi de somaj, saracie, lipsa unei locuinte sau de putinii bani castigati aici, tot mai multi  vasluieni s-au tras “unul pe altul” inafara. Cei care si-au gasit cu usurinta un loc de munca inafara s-au stabilit si incet, incet si-au chemat fratii, surorile, cumnatii si chiar copiii. Familii intregi s-au stramutat in Italia, Spania sau Austria si vin acasa o data pe an, in luna august si rareori de sarbatori. 

Moldova pustiita a anului 2016 a ramas doar cu copiii si persoanele in varsta iar la sate situatia este cu atat mai dezastruoasa.

Presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Vaslui, face un apel la cei ramasi acasa : “Chiar in conditiile fiscale neprielnice si cu saracele resurse ale acestei zone, unele firme reusesc sa supravietuiasca si sa se dezvolte, ceea ce inseamna creare de locuri de munca si codnitii decente de trai pentru vasluieni. Daca nun e unim fortele toti si nu cream facilitate pentru intreprinzatori, nu va fi bine pentru judetul nostru.”

In acelasi timp, acesta a subliniat ca judetul Vaslui se confrunta cu un deficit de oameni de meserie. “Suntem intr-un cerc vicios. In timp ce oamenii se plang ca nu gasesc de lucru, firmele nu gasesc personal calificat. Meseriasii buni au plecat afara si din urma nu se mai pregatesc persoane calificate. Tinichigii, zidarii, fierar betonistii nostril lucreaza in strainatate. Cu masuri bine gandite, cu o strategie realista, se pot gasi solutii la aceste probleme.”

Vasluiul are nevoie de tinerii plecati in strainatate si de cei ramasi acasa, in conditiile in care schimbarile care au loc, nu doar in Romania, ci in intreaga lume necesita noi generatii de lideri, de profesionisti, de meseriasi care sa transforme oportunitatile in valoare pentru comunitati si pentru societate in ansamblu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img