joi, 25 aprilie, 2024

Traian Basescu: “Bugetul de stat pe 2017 NU are cum sa fie CONTESTAT”

Distribuie:

Publicat:

Senatorul PMP Traian Basescu considera ca, in momentul de fata, la jumatatea lunii februarie, bugetul de stat pe 2017 nu are cum sa fie contestat si a recomandat ”multa atentie” la rectificarile bugetare. Reactia acestuia vine in contextul in care Klaus Iohannis a declarat ca bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic si riscant, punctand faptul ca exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%.

“In momentul de fata nu poti sa contesti bugetul. Trebuie sa ii dai drumul. Suntem in mijlocul lunii februarie. Sunt de pus in aplicare legi care vizeaza cresterea salariului minim, cresteri la pensii, (…) dar trebuie multa atentie la rectificari. Dar acum e prea tarziu”, a afirmat Basescu marti la Senat, potrivit Agerpres.

In opinia acestuia, “nu exista o motivatie” pentru ca bugetul sa fie trimis inapoi Parlamentului. 

“Nu exista o motivatie sa trimiti bugetul inapoi. Daca bugetul ar fi fost cu minus 3,5 trimis de Guvern, presedintele putea spune: ‘Ma oameni buni, eu vreau sa ne mentinem in criteriile de la Maastricht ca sa intram in zona euro si din acest motiv va trimit bugetul inapoi sa ajustati deficitul’. Dar, in momentul de fata, bugetul este ‘photoshopat’, arata bine, pe cifre care sa bazeaza pe mult optimism din punct de vedere al incasarilor de la bugetul de stat, dar si pe o crestere economica data oficial de institutie – crestere de 5,2%. Eu mi-as dori sa se ajunga la 4,4% crestere economica, dar Guvernul lucreaza cu cifrele institutiilor nationale si avem Comisia Nationala de Prognoza care a dat crestere 5,2%. Trebuie sa recunoastem totusi ca in anii din urma datele institutiilor nationale de prognoza au avut o acuratete mai mare decat ale Uniunii Europene, adica au prognozat mai bine cresterea”, a adaugat Basescu. 

Intrebat daca Romania are sanse sa ajunga la o crestere economica de 5,2%, Basescu a raspuns: “Nu. Este exclus sa avem. De data asta nu se va intampla, dar aici este disputa intre datele nationale si datele UE. Ori este clar ca in ultimii ani am avut crestere economica mai mare decat cea prognozata de UE. Aici nu exista dubii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img