vineri, 29 martie, 2024

Trandafirul salbatic excelent in afectiuni renale

Distribuie:

Publicat:

Efectele benefice pentru sanatate ale macesului sau „trandafirului salbatic" sunt cunoscute inca din Antichitate. Este leacul cel mai la indemana pentru tratarea afectiunilor renale.

Fructele de maces sunt foarte bogate in vitamina C, dar si in alte tipuri de vitamine cum ar fi vitamina A, B1, B2, P, K si acid nicotinic. De asemenea, au un continut bogat de zaharuri, acid citric, pectine, tanin. 
Pentru persoanele aflate in convalescenta, macesele sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin.

1. Ceaiul de macese
Ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina eliminata in 24 de ore. Si, pentru ca nu irita rinichii, este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi, ale vezicii urinare, nefrite, edeme renale si combaterea litiazei renale, pentru o cura mai indelungata. 
Pe langa efectele diuretice, ceaiului de maces ii mai sunt atribuite si alte insusiri care duc la ameliorarea si vindecarea altor boli. Astfel, prin continutul sau ridicat de vitamina P, preparatele din maces mentin buna functionare a vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui. Ceaiul de maces este recomandat si in afectiunile ficatului, deoarece are proprietatea de a mari secretia biliara si intareste organismul, fiind un bun vitaminizant. 

Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite, care se fierb timp de 10 minute intr-o jumatate litru de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca numai in momentul cand apa incepe sa clocoteasca. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara (nu prin strecuratoare de metal, pentru ca se deterioreaza calitatea vitaminei C) si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile. 
Ceaiul de macese este si un bun remediu si pentru litiazele biliare.

Macesul, planta panaceu. Vezi 13 afectiuni care pot fi ameliorate sau tratate cu ajutorul acestei plante

2. Decoctul de macese

Decoct – doua lingurite de fructe zdrobite se fierb in 500 ml apa timp de 10 minute. Fructele se introduc in momentul cand apa clocoteste. Dupa racire, ceaiul se strecoara, se indulceste si se consuma pe parcursul unei zile. 
Decoctul de macese se intrebuinteaza impotriva crampelor de stomac. Decoctul de culoare rosie este intrebuintat in Elvetia si Germania ca inlocuitor al ceaiului negru si este un bun antitermic.

3. Cu miere
Pentru viermi intestinali – fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, se zdrobesc si se amesteca cu miere. Se iau trei lingurite din acest preparat pe zi.

4. Lichiorul de macese 
Este stimulator si intaritor pentru persoanele in varsta: se lasa la macerat timp de 2-4 saptamani, la loc cald, un litru de pulpa de macese, impreuna cu 500 g zahar candel si 3 litri de coniac sau alcool, apoi se filtreaza. Se poate consuma cate un paharel pe zi.

5. Pulpa de macese 
Se utilizeaza pentru prepararea jeleurilor, a pastei de fructe. Este recomandata tuturor, dar in special peroanelor in convalescenta.

6. Balsam de macese
Din macese se poate prepara un bun balsam pentru rani: macesele proaspete se lasa la macerat in drojdie de vin, la soare, timp de o saptamana, apoi se adauga zahar si scortisoara.
 

7. Petale si seminte
• petalele si semintele uscate constipa, iar cele proaspete sunt laxative (remediu pentru diaree sau constipatie).

8. Fructele crude
Mestecate crude, macesele sunt considerate un tratament eficient pentru combaterea teniei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img