sâmbătă, 27 aprilie, 2024

TRANSPORTATORII RUTIERI LUAȚI IN VIZORUL INSPECTORILOR DE MUNCA

Distribuie:

Publicat:

In perioada 08-24 noiembrie 2017,  in cadrul Campaniei Nationale privind respectarea de catre transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la incheierea si executarea contractelor individuale de munca, a timpului de munca si de odihna a conducatorilor auto (lucratori mobili), a legislatiei si a directivelor europene ce vizeaza detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii transnationale transpuse in legislatia nationala, respectiv a prevederilor legale privind securitatea si sanatatea in munca.
 
Astfel, in aceasta perioada, au fost verificati un numar de 14 angajatori ce desfasurau activitate specifica pe raza judetului Vaslui.

La cei 14 angajatori verificati, au fost dipuse in domeniul relatiilor de munca, un numar de 3 masuri de intrare in legalitate, a fost aplicata o sanctiune disciplinara, valoarea amenzii aplicate fiind de 4.000 lei, pentru incalcarea prevederilor art. 8, alin. 2, lit. b.b. din O.G. nr. 37/2007, pentru neprezentarea cartelei tahografice in format electronic.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost sanctionati contraventional toti cei 14  angajatori verificati, fiind aplicate 18 sanctiuni contraventionale, 17 avertismente si o amenda in valoare totala de 4.000 lei, pentru nesupravegherea medicala adecvata, la angajare si periodic, pentru toti conducatorii auto, conform Legii nr. 319/2006.
 
Principalele deficiente constatate au fost:
 
In domeniul relatiilor de munca
– nu face dovada inmanarii unui exemplar din CIM;
– nu face dovada intocmirii dosarelor de personal si a regulamentului intern;
– nerespectarea prevederilor legale privind repaosul saptamanal;
– nerespectarea prevederilor legale privind concediul de odihna;
– neevidentierea orelor lucrate de salariati.
 
In domeniul securitatii si sanatatii in munca
– neacordarea echipamentului pentru conducatorii auto (veste reflectorizante si EIP pentru interventii accidentale);
– autovehicolele nu sunt dotate cu truse medicale si stingatoare in termen de valabilitate;
– instruire neadecvata in domeniu securitatii si sanatatii a lucratorilor pentru transportul de marfa si/sau persoane;
– neefectuarea examenului medical de medicina muncii la angajare si/sau periodic;
 
„Numarul de accidente de munca inregistrat precum si gravitatea acestora, respectiv incidenta fenomenului folosirii muncii nedeclarate, au fost factorii determinantipentru a continua si intensifica actiunile de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza, masurile de securitate si sanatatedispuse de inspectorii de munca”, a declarat  Chirvase Gheorghe, Inspector Sef ITM Vaslui

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img