vineri, 19 aprilie, 2024

Ultimatum de la DNA pentru Senat in cazul lui Sova

Distribuie:

Publicat:

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) revine cu a treia solicitare adresata Senatului, caruia ii cere din nou toate documentele in cazul senatorului Dan Sova, precizand ca refuzul de a da curs acestei solicitari constituie infractiunea de obstructionare a justitiei, care este pedepsita de Codul Penal. Adresa a fost trimisa in data de 16 aprilie 2015 si este facuta “in temeiul dispozitiilor art.170 alin.1” din Codul de Procedura Penala. In adresa semnata de procurorul sef de sectie Constantin Claudiu Dumitrescu si procurorul Jean Uncheselu se arata explicit ca documentele trebuie sa fie trimise “nu mai tarziu de 22 aprilie 2015, la sediul DNA”.

“Refuzul de punere la dispozitia DNA a inscrisurilor aratate mai sus constituie infractiunea de obstructionarea justitiei prevazuta de art. 271 alin.1. lit. B Cod penal”, se arata in incheierea adresei. Art. 170 din Codul de Procedura penala se refera la predarea obiectelor, inscrisurilor sau a datelor informatice si prevede la art.1 urmatoarele: ” (1) In cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect ori un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organul de urmarire penala sau instanta de judecata poate dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada”.

Art. 271 din Codul penal se refera la obstructionarea justitiei si prevede urmatoarele:

“1) Persoana care, fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale:

a) impiedica, fara drept, organul de urmarire sau instanta sa efectueze, in conditiile legii, un act procedural;

b) refuza sa puna la dispozitia organului de urmarire penala, instantei sau judecatorului sindic, in tot sau in parte, datele, informatiile, inscrisurile sau bunurile detinute, care i-au fost solicitate in mod explicit, in conditiile legii, in vederea solutionarii unei cauze, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”.

Duminica, premierul Victor Ponta s-a aratat nemultumit de faptul ca DNA s-a adresat direct Senatului, afirmand ca senatorii nu sunt angajatii unui procuror DNA, iar cererile DNA privind votul senatorilor in legatura cu solicitarile sale “incalca grav regulile de procedura si respectul intre institutii”. “I-am spus domnului Cazanciuc ca ministrii nu se adreseaza Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. ‘Vezi ca e o incalcare grava a unei reguli de procedura, care de fapt inseamna respect intre institutii’ si mi-a zis ca o sa vorbeasca cu procurorul general. (…) Senatorii nu sunt angajatii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajatii Senatului”, a spus Ponta la Antena 3.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img