joi, 18 aprilie, 2024

Ultimele cuvinte ale lui Neagu Djuvara , inainte sa moara

Distribuie:

Publicat:

Marele om de cultura, Neagu Djuvara, a murit ieri, la varsta de 101 ani. El a decedat in spital, acolo unde i-a fost alaturi nepoata sa, Sanda Popovici.

Desi avea o varsta inaintata, nepoata lui Neagu Djuvara a povestit la TVR ca istoricul a fost lucid pana in ultima clipa a vietii sale.

Aceasta a mai spus ca Djuvara nu a plecat din aceasta lume pana nu a facut o declaratie de dragoste pentru familie si popor.

Declaratie de dragoste pentru familie

“A murit la spital la ora unu jumate, dupa-amiaza, si am fost cu el. A spus: Va iubesc! A fost super, super clar si sufleteste si intelectual pana la ora unu jumate.

Era la fel ca la 30 de ani, cald, sarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generatiile viitoare. Cred ca era in pace cu lumea”, a povestit Sanda Popovici.

Neagu Djuvara s-a nascut in 1917 si a fost functionar in Ministerul de Externe in 1944 si a avut un rol extrem de important in actul de la 23 August.

Atunci Romania a intors armele impotriva nemtilor in cel de-al doilea Razboi Mondial.

Istoricul roman Neagu Djuvara, om de cultura eminent, a murit la varsta de 101 ani, anunta televiziunile de stiri.

El implinise onorabila varsta vara trecuta

El era internat de o luna la spitalul Victor Babes, avand probleme de sanatate, unde s-a stins din viata in jurul orei 13.

Neagu Djuvara a fost prezent in ultimii ani in spatiul public criticand deopotriva intreaga clasa politica romaneasca si tinand stindardul nevoii de schimbare a mentalitatii societatii romanesti pentru a se putea dezvolta normal si frumos.

icentiat in Litere la Sorbona, Neagu Djuvara a devenit apoi doctor in litere in anul 1940. A participat la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter, ranit fiind aproape de Odessa.

Isi incepe cariera diplomatica de tanar, fiind trimis in anul 1943 de Ministerul de Externe la Stockholm, ca reprezentant al doamnei Kollontai, pentru a negocia pacea cu Uniunea Sovietica.

Cine a fost Neagu Djuvara

Ramane in Suedia pana in septembrie 1947, cand comunistii preiau puterea si deci si Ministerul de Externe. A fost unul dintre militantii pentru libertate inca de tanar si a facut parte din vocea elitelor exilului romanesc (Radio Europa Libera, Comitetul de Asistenta a Refugiatilor Romani de la Paris etc).

In anul 1961 pleaca in Republica Niger, acolo unde isi va petrece 23 de ani din viata. In Republica Niger este consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine, iar mai apoi, va preda dreptul international la Niamey.

In 1972 reia studiile de la Sorbona si obtine un doctorat in filozofia istoriei, condus de profesorul, sociologul si filozoful Raymond Aron. Pe urma, obtine o diploma a Institutului de limbi si civilizatii orientale la Paris (NALCO).

In 1989 se intoarce in Romania, din Paris, iar din anul 1991 pana in 1998 este profesor la Universitatea din Bucuresti.

Neagu Djuvara a primit in 2012 titlul de Honoris Causa acordat de Universitatea din Bucuresti, la Sala Stoicescu a Palatului Facultatii de Drept.

Neagu Djuvara s-a stins din viata la varsta de 101 ani

Neagu Djuvara a fost un istoric care s-a concentrat cu preponderenta asupra istoriei romanilor si asupra filozofiei istoriei si a istoriografiei.

Neagu Djuvara a fost printre primii istorici romani care a vorbit deschis despre calitatea Romaniei de stat intre granite, intre Orient si Occident.

Djuvara nu a fost de acord cu multiculturalismul european promovat de politicieni consacrati precum Tony Blair sau Angela Merkel. Acesta a spus de nenumarate ori ca multiculturalismul este daunator pentru stabilitatea Uniunii Europene.

Djuvara a fost istoricul care a fost sceptic si in privinta occidentalizarii Romaniei, sustinand ca religia ortodoxa si anumite cuvinte din vocabularul romanesc care nu provin din latina, sunt suficient de impregnate in mentalul colectiv acestea formand practic esenta poporului roman.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img