marți, 23 aprilie, 2024

Un elev din Romania este cel mai bun olimpic la chimie din lume

Distribuie:

Publicat:

Este cel mai bun din lume la materia Chimie, iar dupa numeroase medalii castigate la Olimpiade a decis sa studieze la una dintre cele mai celebre universitati din lume, Harvard, anunta capital.ro. Fiul unor economisti, Andrei Iliescu, 19 ani, originar din Bucuresti, a inceput sa mearga la olimpiadele de Chimie incepand din clasa a VII-a. El a avut intotdeauna o inclinatie catre stiintele exacte si atunci cand a inceput sa studieze Chimia, lucrurile pareau logice si simple.

A decis in scurt timp ca acesta este domeniul pe care vrea sa il urmeze, iar anul urmator au inceput sa apara si rezultatele. Prima olimiada castigata a fost in clasa a VIII-a.

A urmat liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti pe parcursul caruia a participat la sase olimpiade de Chimie. A calatorit in tari precum Rusia, India, Azerbaidjan, Georgia, Grecia sau Iran. „Cand am fost in Rusia, am avut sansa sa stam intr-un complex dintr-un sat in aproprierea orasului Yakutsk. Acolo noaptea, pe timpul verii, dureaza circa doua ore dintre care maxim una este de intuneric complet. In Iran a fost un soc cultural, e foarte diferit de ce vedem pe strada in Romania. Nu mi s-a parut periculos, lumea era calma, nu era deloc cum ma asteptam”, isi aminteste Iliescu.

Chinezii sunt cei mai buni
Daca la concursurile din Europa, la fiecare participare, Andrei era sigur de o medalie de aur, nu acelasi lucru il poate spune despre olimpiadele internationale. Cea mai buna tara din lume la Chimie este China, potrivit lui Andrei. De altfel, la olimpiada organizata anul trecut in Georgia lista primilor cinci clasati a aratat in felul urmator: Romania, China, China, Rusia, China. Romania a castigat in total trei medalii de aur si una de argint, rezultatul fiind cel mai bun din istoria participarii romanesti la aceasta competitie. Tara noastra s-a clasat pe locul I in Europa si pe locul al II-lea in lume in clasamentul neoficial al tarilor participante. La olimpiada au fost prezenti 264 de competitori din 75 de tari. Lui Andrei Iliescu, laureat cu aur si la editia anterioara, i-a fost decernat Premiul IUPAC (The International Union of Pure and Applied Chemistry) pentru cel mai mare punctaj din concurs. El a obtinut 97 de puncte din 100. Pana in prezent, palmaresul sau cuprinde sapte medalii de aur si doua de argint la olimpiadele internationale.

De ce Harvard
Dupa terminarea liceului, Andrei a avut de ales intre Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) si Harvard. A ales-o pe cea din urma datorita sistemului de invatamant.

„Mi-a placut foarte mult comunitatea de la aceasta facultate si mi s-a parut ca m-as integra cel mai bine dintre facultatile intre care oscilam. Aici am posibilitatea de a alege cursurile pe care le fac in facultate, sistemul fiind mult mai flexibil decat cel din Romania si exista multe programe ale facultatii care incurajeaza socializare dintre profesori si elevi”, spune Andrei. Dupa ce termina facultatea, Andrei se gandeste sa devina cercetator. „Nu sunt inca foarte sigur ce vreau sa fac dupa ce termin facultatea, dar cel mai probabil voi continua studiile, as vrea sa raman in mediul academic ca profesor la o facultate si cercetator”, a incheiat Andrei Iliescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img