joi, 25 aprilie, 2024

Un matematician pensionar poate castiga un milion de dolari pentru rezolvarea unei probleme, care asteapta solutia de 160 de ani

Distribuie:

Publicat:

Michael Atiyah, un profesor pensionar, a anuntat ca ar fi rezolvat una dintre cele mai importante probleme, ipoteza lui Riemann, care a reprezentat un deziderat pentru lumea matematicii timp de 160 de ani.

Ipoteza lui Riemann face referire la modelul de distribuire a numerelor prime. Daca solutia gasita de Atiah este cea corecta, matematicienii vor avea la dispozitie o adevarata harta care le va indica toate pozitiile pe axa in care se afla numerele prime, lucru ce ar vea implcatii majore in domeniu.

”Nimeni nu crede in rezolvarea ipotezei Riemann, mai ales daca aceasta vine de la cineva care are 90 de ani”, a declarat profesorul Michael Atiyah, care crede ca va reusi sa-si convinga criticii odata ce va prezenta dovada, la Forumul Heidelberg care va avea loc in Germania, scrie New Scientist.

Totodata, daca soluti sa se va dovedi cea corecta, Atiyah ar putea primi un milion de dolari, intrucat ipoteza este una dintre cele sase probleme Clay Millennium nerezolvate.

Michael Atiyah este unul dintre cei mai cunoscuti matematicieni din Marea Britanie. S-a nascut in 1929 si a primit doua distinctii considerate echivalentul premiului Nobel in matematica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img