marți, 16 aprilie, 2024

Un microb de import face victime la Barlad. Medicii au izolat 8 pacienti contaminati cu clostridium difficile, toxina ce devasteaza purtatorii

Distribuie:

Publicat:

Opt persoane sunt internate in spitalul barladean din cauza infectiei cu un microb contagios, clostridium difficile (CD). Infectia se manifesta prin febra si diaree apoasa, boala ce apare la persoane care au stat in spitale si au facut tratament excesiv cu antibiotic. Toxina este letala in 20% din cazuri

 Medicii barladeni au intrat in alerta dupa ce au aparut la interval scurt de timp 8 pacienti contaminati cu acest microb de import care era necunoscut pana in 2011 pentru lumea medicala din tara. Bolnavii sunt internati in sectia Boli Infectioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta „Elena Beldiman” si sunt izolati de restul pacientilor. Mai grav, exista suspiciuni ca un cadru medical s-a contaminat, lucru care conduce spre ideea ca exista personal medico-sanitar ce nu respecta normele igienico-sanitare. Acesta din urma este tinut in carantina.

 Boala se manifesta prin diaree apoasa, febra si greturi. Din cauza deshidratarii puternice, persoanele contaminate scad in greutate foarte mult chiar din primele zile ale aparitiei bolii. Unul dintre bolnavi ne-a spus ca s-a externat din spital in Vinerea Mare dupa o saptamana de tratament intensiv cu antibiotic. Patru zile mai tarziu a revenit la spital in stare grava si s-a stabilit ca s-a infectat cu C Difficile. Pacientul a slabit 10 kilograme in cateva zile si regimul pe care-l tine si tratamentul administrat nu par sa aiba vreun efect.

Infectati in spital

Primul pacient a fost internat pe 10 aprilie si la interval scurt au aparut si urmatoarele imbolnaviri. Niciunul dintre pacienti nu a reusit sa scape de microb in ciuda tratamentului intensiv la care au fost supusi. Trebuie spus ca, potrivit statisticilor internationale, 22% dintre cazuri se soldeaza cu deces.

Din cei 8 barladeni contaminati cu C Difficile, patru au contactat boala in cadrul unor spitalizari anterioare, doua cazuri sunt comunitare si alte doua cazuri sunt recaderi (au tratat infectia, apoi au recidivat). „Pacientii au varsta cuprinsa intre 65-82 ani si pentru a preveni extinderea imbolnavirii s-au instituit masuri speciale de preventie. Bolnavii sunt izolati in saloane cu toalete separate, s-a facut o sterilizare specifica cu substante de nivel inalt. Fac mentiunea ca in patru cazuri este vorba despre infectie nosocomiala, trei infectati la Barlad si unul intr-o clinica universitara. Celelate cazuri au avut alta sursa de imbolnavire”, a declarat Gabriela Danis, directorul medical al spitalului.

 Cazurile au fost raportate la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui in urma cu o saptamana si luni, 28 aprilie, o echipa de control s-a deplasa la Barlad pentru a constata daca au fost luate toate masurile pentru anihilarea microbului. „Cazurile au fost raportate in urma cu aproximativ doua saptamani si DSP a emis o serie de recomandari. Sunt primele cazuri de Clostridium difficile inregistrate in judet”, a declarat, pentru „Adevarul”, Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

8.500 imbolnaviri in 2013

 Desi microbul abia si-a facut apritia in judetul Vaslui, la nivel national a facut ravagii. Numai in 2013 au fost raportate la Ministerul Sanatatii (MS) 8.500 imbolnaviri. „Statistic vorbind, daca au fost raportate 8.500 de cazuri, sunt cel putin de 10 ori mai multe imbolnaviri. Pana prin 2.000, se considera ca e o bacterie ce se dezvolta in mediul spitalicesc. Ulerior s-a stabilit ca se dezvolta in orice mediu si se transmite pe cale de natura umana sau animala. Nu ascundem nici un fel de infectie, dimpotriva, am raportat la DSP imediat dupa aparitia primului caz. Luam absolut toate masurile prevazute in protocoale pentru a stagna din fasa acest microb”, a declarat pentru „Adevarul” Stefan Constantinciu, managerul spitalului.

Cum se trateaza infectia

Asa cum microbul a fost adus din strainpatate si tratamentul a fost „importat”. Initial, pacientii au fost tratati cu Metronizadol, un antibiotic care nu da rezultate pentru ca nu actioneaza la nivelul colonului, locul unde se adaposteste bacteria. Antibioticul care da rezultate este Vancomicina dar si acesta da rateuri. S-a stabilit ca imn 20-30% din cazuri da recurenta (boala recidiveaza). Din 2011, la nivel international se foloseste Fidaxomicina, antibiotic cu spectru ingust ce actioneaza atat la nivelul tubului digestiv cat si al colonului.

 Igiena e sfanta

 Medicii recomanda populatiei sa acorde atentie sporita igienei, in special atunci cand viziteaza o persoana internata in spital. Spalatul mainilor cu apa si sapun previne contaminarea. Este complet interzis sa aduceti copii in vizita la bolnavii cu C Difficile. Nu trebuie sa va asezati pe patul bolnavilor si se recomanda sa reduceti pe cat posibil contactul cu purtatorii.

Citeste mai mult: adev.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img