vineri, 29 martie, 2024

Un nou motiv pentru a evita paracetamolul în timpul sarcinii

Distribuie:

Publicat:

Nu lua paracetamol in timpul sarcinii! Luarea paracetamolului în timpul sarcinii are efecte întârziate asupra comportamentului copiilor. Acest calmant ar crește într-adevăr riscul de hiperactivitate între 6 luni și 11 ani.

Un nou studiu realizat de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) arată că există o legătură între utilizarea regulată de paracetamol în timpul sarcinii și dezvoltarea tulburării de deficit de atenție la copii. Această cercetare, publicată în jurnalul Epidemiologie Pediatrică și Perinatală, consolidează sfaturile deja acordate femeilor însărcinate pentru a evita să nu ia prea mult calmante în timpul sarcinii.

Nu lua paracetamol in timpul sarcinii! Efecte mai vizibile la băieți

Pentru acest studiu, echipa profesorului Jean Golding a urmarit comportamentul a 14.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani, a căror memorie și IQ au fost testate până la vârsta de 17 ani. La 7 luni de sarcina, 43% dintre mame au raportat că au luat paracetamol „uneori” sau „des” în ultimele trei luni. Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de paracetamol și hiperactivitatea și problemele de atenție, precum și alte comportamente dificile la copii care nu puteau fi explicate. Efectele medicamentului au fost, de asemenea, mai vizibile la băieți decât la fete.

„Rezultatele noastre se adaugă la lista efectelor nedorite ale administrării paracetamolului în timpul sarcinii”, a spus profesorul Golding. Un alt studiu condus de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, în Scoția, a arătat într-adevăr că un consum semnificativ de paracetamol în timpul sarcinii a crescut riscul de infertilitate la viitoarele fete.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img