vineri, 29 martie, 2024

Un nou test poate salva nenumarate vieti prin determinarea riscului de aparitie a unuia dintre cele mai devastatoare tipuri de cancer

Distribuie:

Publicat:

Mostrele de saliva pot ajuta la identificarea rapida a barbatilor mai predispusi la aparitia cancerului la prostata dupa ce savantii din Marea Britanie au descoperit o serie de schimbari genetice care fac ca ocurenta bolii sa fie de patru ori mai probabila.

Cancerul la prostata este cea mai comuna forma de cancer printre barbatii din tarile dezvoltate. Se crede ca jumatate din riscul aparitiei este cauzat de gene. Astfel, prin studierea informatiei genetice a 140.000 de barbati, inclusiv 80.000 care au avut cancer la prostata, cercetatorii de la ICR (Institute of Cancer Research) din Londra si de la Universitatea Cambridge au identificat 63 de noi schimbari genetice care cresc acest risc, scrie descopera.ro, care citeaza The Independent.

Rezultatele, publicate recent in jurnalul Nature Genetics, se adauga celor 100 de gene care se stiau ca sunt asociate cu boala. Identificarea barbatilor cu risc crescut va permite sistemului de sanatate sa ii prioritizeze pentru analize mai regulate pentru a detecta cancerul cat mai devreme cu putinta. De asemenea, cei cu risc scazut vor fi scutiti de proceduri invazive si inutile, ceea ce ar usura viata pacientilor si ar salva bani la fondul de sanatate.

„Am scos la iveala noi informatii vitale despre factorii genetici care fac ca o persoana sa fie mai predispusa la aparitia cancerului la prostata si am aratat ca informatiile cu privire la mai mult de 150 de variabile genetice pot fi acum combinate pentru a furniza o citire a riscului ereditar de aparitie a acestei maladii”, a precizat Ros Eeles, profesoara de oncogenetica la ICR. „Urmatorul pas este de a vedea daca putem utiliza aceste date pentru a preveni aparitia bolii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img