vineri, 29 martie, 2024

Un oras din Romania are sansa sa devina Capitala Verde a Europei

Distribuie:

Publicat:

Candidatura municipiului Arad pentru titlul de Capitala Verde a Europei 2018 a fost acceptata de catre Comisia Europeana, a declarat Gheorghe Falca, primarul Aradului.

“Cu mare bucurie am aflat ca Aradul a fost selectionat de Comisia Europeana pentru a candida la titlul de Capitala Verde a Europei 2018 alaturi de alte sase orase europene, fiind singurul oras din Romania si, respectiv din Europa Centrala si de Rasarit, care candideaza la obtinerea acestui titlu”, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, primarul Gheorghe Falca.

Cele sapte orase europene a caror candidatura la titlul de Capitala Verde a Europei 2018 a fost acceptata de Comisia Europeana sunt: Arad, Romania; Gent, Belgia; Nijmegen, Olanda; Hertogenbosch, Olanda; Talin, Estonia; Umel, Suedia; Varsovia, Polonia.

“Din noiembrie 2015 si pana in luna martie 2016 dosarele vor fi evaluate de catre comisia de experti, in aprilie 2016 vor fi anuntate orasele finaliste, iar in iunie 2015 juriul va anunta orasul castigator pentru 2018, in cadrul ceremoniei de decernare a premiului Capitala Verde a Europei de la Ljubljana, Slovenia”, a spus Gheorghe Falca.

Potrivit acestuia, Aradul a prezentat directii clare pentru aceasta candidatura.

“Avem puncte forte la transportul in comun; avem puncte forte la ceea ce inseamna producerea de energie regenerabila, pentru ca avem in constructie pe proiectul romano-elvetian o centrala termica care va produce energie termica pe biomasa; avem puncte forte calitatea apei potabile din Arad si imbunatatirea radicala a calitatii aerului fata de poluarea ce exista in anii ’90; s.a.m.d. Toate aceste lucruri au fost apreciate si suntem intr-o companie onoranta cu celelalte sase orase cu care suntem in competitie”, a mai spus Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad.

Competitia pentru titlul de Capitala Verde a Europei 2018 este o initiativa a Comisiei Europene adresata oraselor cu peste 100.000 de locuitori care doresc sa se dedice unor obiective ambitioase pentru sporirea calitatii mediului si dezvoltarea durabila.

Initiativa a fost formulata pentru prima data in anul 2006, in cadrul unei reuniuni internationale desfasurate la Tallinn, in Estonia, cand 15 orase europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu, initiativa fiind preluata si lansata de Comisia Europeana in anul 2008.

Obiectivul principal al initiativei il constituie recunoasterea si premierea eforturilor locale de imbunatatire a mediului inconjurator, a economiei verzi si a calitatii vietii urbane.

Titlul se acorda in fiecare an unui oras care se remarca prin eforturile depuse pentru o viata urbana ecologica si care poate astfel sa constituie un exemplu pentru alte localitati, imbunatatind in ansamblu mediul de viata al locuitorilor sai, prin activitati concrete.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img