vineri, 19 aprilie, 2024

Un pas spre NORMALITATE! OFICIAL: Elevii au voie sa isi conteste notele obtinute, de a protesta si de a…

Distribuie:

Publicat:

Premiera in educatie: elevii au dreptul de a contesta notele obtinute, de a-si evalua anonim profesorii, dar si de a protesta

Drepturile si obligatiile elevilor au fost reglementate recent printr-un Ordin de Ministru al Educatiei. Documentul legifereaza in premiera dreptul elevilor de a protesta, dreptul de a contesta rezultatele evaluarii lucrarilor scrise, dar si de a oferi feedback semestrial si anomim cadrelor didactice care predau la clasa.

Ministerul Educatiei a elaborat Ordinul pentru aprobarea statutului elevilor care reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor.

Ordinul de Ministru aduce cateva schimbari importante pentru elevi: le ofera dreptul a protesta, fara perturbarea orelor de curs, dreptul de a oferi feedback semestrial si anonim cadrelor didactice care predau la clasa, dreptul de a contesta rezultatele evaluarii lucrarilor scrise.

Punctual, elevii au obtinut dreptul de a contesta rezultatele evaluarii lucrarilor scrise.

Concret, elevul are dreptul sa solicite oral cadrului didactic sa justifice rezultatele evaluarii lucrarii scrise, in prezenta sa si a parintelui sau tutorelui legal, in maximum cinci zile de la comunicarea notei.

In cazul in care argumentele cadrului didactic nu sunt considerate satisfacatoare, elevul, parintele sau tutorele sau legal poate solicita in scris conducerii unitatii de invatamant reevaluarea lucrarii scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Directorul desemneaza doua cadre didactice de specialitate din unitatea pe care o conduce, care nu predau la clasa in care este inscris elevul, pentru a reevalua lucrarea acestuia.

Nota rezultata in urma evaluarii este media aritmetica a notelor acordate de cei doi profesori desemnati sa reevalueze lucrarea. In cazul invatamantului primar, calificativul este stabilit prin consens de catre cele doua cadre didactice.

Vezi si: Astazi se vor afisa rezultatele examenului de bacalaureat

Daca diferenta dintre nota initiala, cea acordata de cadrul didactic de la clasa, si nota rezultata in urma reevaluarii este mai mica de un punct, contestatia elevului este respinsa si nota acordata initial ramane neschimbata. Contestatia elevului este acceptata daca diferenta dintre evaluarea initiala si reevaluare este de cel putin un punct. In acest caz, directorul anuleaza nota obtinuta initial de elev, trece nota acordata in urma contestatiei, autentifica schimbarea notei prin semnatura si aplica stampila unitatii de invatamant. Nota obtinuta in urma reevaluarii ramane definitiva.

Elevii au primit si dreptul de a oferi feedback semestrial, anonim, cadrelor didactice care predau la clasa.

Elevii vor completa la clasa niste fise anonime pe care le vor preda profesorilor pentru “identificarea celor mai eficiente metode didactice”, se arata in Ordinul de Ministru.

Elevii au si dreptul de a fi informati privind notele acordate, inaintea consemnarii lor, dar si de a primi rezultatele evaluarilor scrise in maximum 15 zile lucratoare.

Sursa: www.economica.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img