vineri, 29 martie, 2024

Un regim prea bogat in proteine animale este mai periculos decat fumatul

Distribuie:

Publicat:

Consumul exagerat de proteine animale este mai periculos decat fumatul, arata un studiu american, care adauga ca riscul de cancer si diabet creste in acest caz de patru ori, scrie metronews.fr.

Potrivit studiului, excesul de branza, carne si produse lactate mareste de patru ori riscul de cancer la persoanele de la 50 la 65 de ani. Avantajele regimului bogat in proteine sunt laudate de unii, ca Pierre Dukan, fiind puse la indoiala de altii. Excesul de carne rosie este contraindicat, prezentand riscuri crescute pentru sanatate. Studiul american merge mai departe, afirmand ca o alimentatie bogata in carne, oua si produse lactate ar fi mai periculoasa decat fumatul.

Cercetarea, aparuta pe 4 martie in revista americana Cell Metabolism, a avut in vedere comportamentul alimentar a 6.000 de adulti de peste 50 de ani timp de aproape doua decenii. Cei care au avut o alimentatie bogata in proteine prezentau un risc de patru ori mai mare sa faca diabet sau diferite forme de cancer.

Cercetatorii isi nuanteaza in schimb rezultatele, aratand ca sunt vizate numai persoanele intre 50 si 65 de ani si atragand atentia asupra faptului ca odata cu varsta evolueaza si corpul, iar alimentatia trebuie adaptata in functie de noile nevoi. Prin urmare, persoanele de peste 65 de ani isi pot mari consumul de proteine pentru a preveni diferite boli si leziuni.

Studiul aminteste ca, daca este dificila aprecierea exacta a cantitatilor de proteine ce trebuie consumate in functie de varsta, acest lucru se poate face raportat la greutate. Cantitatea corecta ar fi de 0,8 g de proteine/kg (45-50 g/zi pentru o persoana de 59 kg). Specialistii recomanda in orice caz fructe si legume (cinci pe zi, daca se poate), bune atat pentru sanatate, cat si pentru silueta, mai ales in contextul cresterii numarului de persoane supraponderale, incheie metronews.fr.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img