vineri, 29 martie, 2024

Un SENATOR a primit aviz favorabil de la colegi, pentru a fi DEMIS din PARLAMENT

Distribuie:

Publicat:

Senatorii din Comisia juridica au adoptat, in sedinta de marti, un raport favorabil solicitarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) cu privire la demiterea de drept a liberalului Daniel Akos Mora din functia de senator, raportul urmand sa fie inaintat conducerii si plenului Senatului, anunta Agerpres, citata de Hotnews.

In scrisoarea pe care ANI a transmis-o conducerii Senatului, se solicita aplicarea “cu celeritate” a prevederilor legale ca urmare a deciziei definitive si irevocabile nr. 6289/2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, coroborata cu Decizia nr. 418/2014 a CCR.

“Va solicitam sa dispuneti punerea in aplicare a Deciziei nr. 6289/2013 a ICCJ prin care s-a respins recursul declarat de Mora Akos Daniel impotriva sentintei civile a Curtii de Apel Targu Mures, constatandu-se irevocabil ca acesta a incalcat regimul juridic privind incompatibilitatea. Avand in vedere obligatiile Parlamentului stabilite de Curtea Constitutionala in decizia amintita, va rugam constatati demiterea de drept din calitatea de senator a domnului Mora Akos Daniel”, se arata in documentul citat.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc (PNL), a afirmat, marti, ca dupa votul din Comisie, favorabil solicitarii ANI, asupra acestui subiect urmeaza sa se pronunte, prin vot, plenul Senatului, care “poate da o linie pe care sa se mearga de aici incolo”.

“Azi, pe ordinea de zi a Comisiei juridice, s-a aflat solicitarea pentru incetarea mandatului pentru colegul nostru, senatorul Akos Mora. Comisia, dupa ce a analizat, a studiat, au fost si dezbateri si discutii, a decis prin vot sa dea un raport favorabil solicitarii si sa trimita acea solicitare la plen. (…) Plenul Senatului poate da o linie pe care sa se mearga de aici incolo, dar nu cred ca putem vorbi insa de “o cutie a Pandorei “. Plenul se pronunta. Incetarea mandatului unui senator se poate face doar de catre plenul Senatului, printr-un vot, deci nu doar constata ce am decis noi, ca noi nu suntem judecatori. Noi doar exprimam un punct de vedere dupa ce studiem si avem argumente juridice”, a precizat Catalin Boboc, la finalul sedintei Comisiei.

Acesta a precizat ca raportul Comisiei juridice va fi intocmit cu celeritate astfel incat sa ajunga cat mai repede pe ordinea de zi a plenului Senatului.

“Noi facem raportul, il trimitem la Biroul Permanent si va intra pe ordinea de zi a plenului Senatului, cel mai probabil la urmatoarea sedinta a plenului. Raportul va fi gata cat de repede. Sper ca pana dupa masa, azi cand se termina programul sau maine dimineata cel mai tarziu, sa fie gata. Este totusi un raport destul de complex, contine multe date. Trebuie sa facem o informare foarte serioasa pentru colegii din plen care, poate, nu au avut ocazia sa studieze dosarul. Trebuie macar prin acest raport sa le permitem ocazia de a-si formula o opinie proprie pentru ca votul este personal in plenul Senatului. (…) In ce ne priveste, vom duce procedura pana la capat. Dar intra in plen sau nu maine, nu pot sa spun”, a explicat senatorul liberal.

Totodata, acesta a facut precizarea ca votul din Comisia juridica a Senatului a fost unul “destul de strans” si secret.

“La solicitarea colegilor, am convenit, printr-un vot de asemenea si asta, sa nu discutam despre modul in care s-a votat pentru ca, pana la urma, conteaza cum anume pleaca raportul la plen. Din punctul meu de vedere, cred ca modul in care pleaca raportul este in regula si este in spiritul a ceea ce incercam sa promovam, si anume sa nu descurajam infaptuirea unei justitii corecte si drepte, ci, din contra, sa permitem si noi, prin votul pe care l-am dat azi, curatarea clasei politice de astfel de chestiuni care nu sunt de dorit si nu ne face placere sa le avem pe ordinea de zi”, a completat presedintele Comisiei juridice a Senatului.

Nu in ultimul rand, Catalin Boboc a tinut sa sublinieze faptul ca solicitarea ANI “a parcurs un drum absolut firesc, regulamentar” odata ajunsa in Senatul Romaniei.

Citeste mai multe pe hotnews.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img