vineri, 29 martie, 2024

Un vasluian a castigat la CEDO un proces impotriva statului roman.Ar fi fost batut de trei jandarmi si un politist

Distribuie:

Publicat:

Un barbat de 40 de ani din judetul Vaslui a castigat la CEDO un proces intentat statului roman, obligat acum la plata unor despagubiri de 7.500 de euro, dupa ce procurorii au dispus netrimiterea in judecata a trei jandarmi si a unui politist care l-ar fi batut pe vasluian.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat castig de cauza fiului unui primar din judetul Vaslui, Cristinel Poede, in varsta de 40 de ani, intr-un proces intentat statului roman, dupa ce barbatul s-a considerat nedreptatit de magistratii vasluieni, intr-o plangere formulata impotriva unui politist si a trei jandarmi care l-ar fi batut.

In urma deciziei forului european de aparare a drepturilor omului, statul roman a fost obligat la plata unor despagubiri de 7.500 de euro, din cei 10.000 de euro solicitati de vasluian. Astfel, CEDO a considerat ca s-a incalcat articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului, conform caruia “nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

In fapt, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat ca Poede nu a avut parte de “o ancheta echitabila” din partea statului roman in urma plangerilor formulate de vasluian la Parchet impotriva jandarmilor si politistului. Atat Parchetul Militar Iasi, care i-a cercetat pe jandarmi, cat si Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, institutie care l-a anchetat pe politist, au clasat dosarul, considerand ca fortele de ordine au actionat legal. De asemenea, nici Tribunalul Vaslui, unde Poede a contestat decizia Parchetului de pe langa Tribunal, nu i-a dat castig de cauza, ceea ce l-a determinat pe vasluian sa se adreseze CEDO.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului arata, in motivarea hotararii de despagubire a lui Cristinel Poede, ca procurorii care au cercetat cazul au luat in considerare doar declaratiile jandarmilor si politistului, precum si a unui singur martor, desi victima agresiunii a solicitat si audierea unui alt martor al incidentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img