joi, 25 aprilie, 2024

Unii “PLANG de MILA” sistemul bancar din Romania. Ei bine, aflati ca BANCILE au facut jumatate de MILIARD DE EURO PROFIT in prima jumatate a anului

Distribuie:

Publicat:

Sistemul bancar din Romania a obtinut, in prima jumatate a acestui an, un profit net de peste o jumatate de miliard de euro (531 milioane de euro). Suma este cu aproape 17 miliarde de lei peste valoarea din perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor publicate de catre Banca Nationala a Romaniei.

Cele mai mari trei banci locale, BCR, BRD si Banca Transilvania, au obtinut cumulat un profit de aproximativ 256 milioane de euro, ceea ce reprezinta peste 50% din profitul total al sistemului bancar. Cel mai mare castig, 458,3 milioane de lei, circa 102 milioane de euro, a fost raportat de Banca Transilvania.

Pe locul al doilea s-a plasat BRD Groupe Societe Generale, care a obtinut un castig net de 381 milioane de lei, respectiv 84,5 milioane de euro, in semestrul 1 din 2016. Pe podium urca si BCR, cu un profit net de 315,1 milioane de lei (70,2 milioane de euro) in trimestrul 1 din 2016.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, spune ca este foarte putin probabil ca acest nivel de profitabilitate sa se mentina si in a doua parte a anului.

“Bancile au marcat un castig, pe de o parte, in urma tranzactiei de achizitie a Visa Europe Limited de catre Visa Inc, care nu se va mai repeta, si, pe de alta parte, din reducerea presiunii pe credite neperformnate”, a spus Dumitru.

Acesta a mai precizat ca in activitatea de baza nu au fost cresteri semnificative. Cea de a patra banca din sistem, Raiffeisen, a marcat un castig de 36 milioane de euro in prima jumatate a anului 2016, in scadere, fata de 48 de milioane de euro in aceeasi perioada din 2015.

Rezultatele au fost afectate in principal de provizioanele pentru pierderi posibile in urma intrarii in vigoare a Legii darii in plata. Pe piata bancara romaneasca activau la jumatatea anului 36 de banci, din care sapte sunt sucursale ale unor banci straine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img