vineri, 29 martie, 2024

Utilizarea marijuanei a crescut in randul femeilor insarcinate. Specialistii avertizeaza cu privire la pericole

Distribuie:

Publicat:

Conform mostrelor de urina de la 300.000 de femei din California, mai mult de 7% dintre ele aveau marijuana in organism in perioada sarcinii. Cercetatorii americani care au efectuat studiul publicat recent in jurnalul JAMA sustin ca „dovezile initiale sugereaza camarijuana prenatala poate afecta cresterea fatului si dezvoltarea sa neurologica”.

In cadrul sutdiului, avantii au impartit femeile in grupuri de varsta. Per total, rata femeilor insarcinate care folosesc marijuana a crescut, de la 4,2% in 2009 la 7,1% in 2016, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. Cresterea a avut loc in toate categoriile de varsta, dar cea mai insemnata a avut loc la femeile cu varsta sub 24 de ani. In cele mai tinere de 18 ani, cu o crestere de la 10%, ajungand la 19% in 2016.

Este posibil ca femeile sa fi consumat marijuana fara sa realizeze ca sunt insarcinate si de asemenea, substanta ramane in organim timp de 30 de zile, astfel, sarcina poate fi afectata chiar daca marijuana s-a consumat inaintea acesteia. Cresterea consumului are drept cauza o crestere in acceptare si toleranta fata de marijuana, mai ales intr-un stat precum California, care a legalizat marijuana in scopuri medicale in 1996, iar marijuana recreationala va fi disponibila de la 1 ianuarie 2018.

Se pare totusi ca femeile nu inteleg riscul expunerii la marijuana in timpul sarcinii. Un studiu care a avut loc in perioada 2007 – 2012 a descoperit ca 79% dintre femeile chestionate credeau ca „exista putine daca nu zero riscuri in utilizarea prenatala a marijuanei”, au concluzionat cercetatorii acestui studiu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img