marți, 23 aprilie, 2024

Vama ALBITA: 680.000 treceri in perioada 1 iulie-15 august

Distribuie:

Publicat:

* Traficul de calatori prin punctele de trecere a frontierei a crescut in acest an, pe perioada sezonului estival, cu aproximativ 22% fata de perioada similara a anului trecut,

* In continuare se mentin masurile de supraveghere sporita a frontierei de stat in vederea prevenirii si combaterii migratiei ilegale.

 Sfarsitul lunii august coincide cu incheierea perioadei de vacanta, petrecuta de cetateni din Republica Moldova in afara granitelor tarii de origine, de cei care se intorc  la munca in state ale Uniunii Europene sau cursantii unor institutii de invatamant din tara noastra ,fapt ce determina o crestere a traficului de calatori la frontiera de est a  Romaniei.

Pe frontiera de est sunt operationale 6 puncte rutiere de trecere a frontierei, in care sunt deschise 24 de fluxuri de intrare in tara si 23 de fluxuri de iesire din tara. Cele mai mari valori de trafic sunt inregistrate in punctele Albita si Sculeni, fapt pentru care recomandam utilizarea si a celorlalte puncte de trecere deschise traficului de la granita de est.

Conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dispus masuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct, astfel incat, la nivelul frontierei de est peste 650 de politisti de frontiera desfasoara, zilnic, activitati de supraveghere si control la frontiera de stat.

De asemenea, este folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, in limita configuratiei acestora si in cele mai tranzitate, in functie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau iesire in/din tara, precum si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, tinand cont ca in aceasta perioada sunt efectuate verificari sistematice asupra tuturor persoanelor care tranziteaza frontiera

In acelasi timp, au fost dispuse masurile necesare pentru o supraveghere sporita a frontierei de stat, in vederea prevenirii si combaterii migratiei ilegale in zona de competenta.

Statistica:

In perioada sezonului estival (01.06-15.08.2016), la frontiera de est au fost inregistrate aproximativ 2,18 milioane treceri de persoane, din care 1,09 milioane pe sensul de iesire din tara si 1,08 milioane pe sensul de intrare in tara. In aceeasi perioada a anului 2015, au fost 1,7 milioane treceri de persoane, fiind inregistrata o crestere cu aproximativ 22% a traficului de calatori.

In ceea ce priveste punctele de frontiera, cele mai tranzitate, in perioada 01.06-15.08.2016, au fost Punctele de Trecere a Frontierei Albita (680.000 treceri) si Sculeni (530.000 treceri).

Verificari sistematice la frontiera

Reamintim ca, incepand cu luna noiembrie 2015, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere ale frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale. Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.

In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

Recomandari:

Conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi recomanda, in continuare, participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

Totodata recomandam consultarea aplicatiei informatice privind timpii de asteptare la trecerea frontierei, pe care o gasiti pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afisate pot suferi modificari in functie de dinamica traficului in punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

De asemenea, aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps si accesand tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

In conditiile in care, conform estimarilor, cele mai tranzitate sunt Punctele de Trecere a Frontierei Albita si Sculeni, reamintim punctele de frontiera existente

pe frontiera romano-moldoveana:

•    pe raza jud. Galati:   P.T.F. Oancea-Cahul

                                       P.T.F. Galati-Giurgiulesti

•    pe raza jud. Vaslui :    P.T.F. Albita-Leuseni

•    pe raza jud. Iasi:         P.T.F. Sculeni-Sculeni

•    pe raza jud. Botosani: P.T.F. Radauti – Prut-Lipcani

                                         P.T.F. Stinca-Costesti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img