vineri, 19 aprilie, 2024

Vaslui : 545 de ani de la remarcabila victorie a lui Stefan Cel Mare

Distribuie:

Publicat:

Astăzi, 10 ianuarie 2020, subprefectul Narcis Emil POIANĂ a participat la evenimentul organizat de Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, în colaborare cu Garnizoana Vaslui și Brigada 15 Mecanizată “Podul Înalt” Iași, la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani.

Evenimentul marchează împlinirea a 545 de ani de la remarcabila victorie a lui Ștefan cel Mare impotriva turcilor.

Pe lângă Te Deum, oficiat de un sobor de preoți, participanții au asistat la alocuțiunile oficialităților, ale invitaților și la depunerea coroanelor de flori, iar în încheiere a avut loc un ceremonial militar susținut de Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.
” Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a dat numele unei epoci și a intrat în legendă, folclor și tradiție ca fiind cel mai important principe medieval al românilor.

Bătălia de la Podul Înalt a devenit un simbol pentru Vaslui, datorită marelui voievod care a reușit să scrie o parte importantă din istoria remarcabilă a țării noastre.

Pe 10 ianuarie 1475, în fruntea armatei sale, Ștefan cel Mare s-a opus turcilor și în pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând aproape toată armata. Este considerată cea mai mare înfrângere din istoria Islamului în fața unei armate creștine.

Lupta de la Vaslui a fost o victorie strălucită, care a dus faima domnitorului în Europa, Papa numindu-l “principele creștinătății”.
Victoria marcantă de la Podul Înalt are reverberații în întreaga lume și va rămâne în sufletele vasluienilor, ca cel mai reprezentativ simbol al neamului nostru.

Calitățile umane, cele de om politic, de strateg și de diplomat au determinat admirația unor iluștri contemporani, iar grație tradiției populare, Ștefan cel Mare a fost transformat într-un erou legendar.

Să îi rostim numele cu mândrie și să nu uităm ca Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este simbolul demnității noastre naționale!”, a declarat Narcis Emil POIANĂ, subprefectul județului Vaslui.

Cancelaria Prefectului Vaslui,

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img