marți, 16 aprilie, 2024

Vaslui: Fetita moarta in urma unui accident la sanius, a redat vederea unei alte fetite tot din judet

Distribuie:

Publicat:

@O fetita de 12 ani va putea vedea lumina zilei pentru prima data, dupa ce i s-a transplantat una dintre cornee

Tragedie intr-o familie din judetul Vaslui. O fetita in varsta de 12 ani nu a mai putut fi salvata, dupa ce a suferit un accident cumplit la sanius. Impreuna cu alti copii din sat, fetita a mers la derdelus si in timp ce se dadea cu sania, a pierdut controlul si a intrat intr-un stalp de electricitate. Micuta a mers acasa si i-a spus mamei ce a patit, iar femeia nu a considerat ca trebuie sa mearga la medic.

Fara sa banuiasca ce s-ar putea intampla, mama a acordat primele ingrijiri fetitei si a crezut ca este vorba de o lovitura banala. Dupa cateva ore, fetitei i s-a facut rau si mama a cerut imediat ajutor la Serviciul 112. Echipajul medical a transportat copila la spitalul din Barlad si medicii de acolo au decis sa o transfere la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi.

La internare, micuta era in coma si investigatiile de specialitate au evidentiat o contuzie cerebrala grava si un hematom. Fetita a fost dusa imediat in sala de operatie pentru indepartarea colectiei de sange de la nivelul creierului, iar post operator starea de sanatate s-a mentinut la fel de grava.

“Fetita a fost internata pe 22 ianuarie, intr-o stare foarte grava. Sansele de supravietuire au fost aproape nule de la internare. Contuzia cerebrala era foarte severa. Pe data de 25 ianuarie s-a decis transfer la Spitalul Sf. Spiridon, deoarece parintii si-au dat acordul pentru prelevarea de organe. Fetita era in moarte cerebrala”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul de Neurochirurgie.

Fetita provenea dintr-o familie saraca, din comuna vasluiana Puiesti. O echipa de medici de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi s-a deplasat la Spitalul Sf. Spiridon, care dispune de o dotare de exceptie pentru prelevarea de organe si transplant hepatic.

“Echipa de medici a prelevat la Iasi corneele, ficatul si rinichii, de la o pacienta de 12 ani, care era internata de pe data de 22 ianuarie. A stat in coma pana pe 25 ianuarie, iar familia si-a dat acordul pentru demararea procedurilor de transplant. Un rinichi a ramas la Iasi, in timp ce ficatul si celalalt rinichi au mers la Bucuresti. Am avut acordul si pentru prelevare de cord, dar nu a existat nicio solicitare pentru el, desi a fost pus pe Eurotransplant. Aceasta este al doilea pacient de la care am prelevat organe in acest an, la Iasi”, a declarat dr. Raluca Neagu Movila, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.
 

O fetita de 12 ani va putea vedea dupa ce a primit corneea
 

O fetita in varsta de 12 ani, tot din Vaslui, a primit o cornee si astfel va putea vedea lumina zilei pentru prima data. Copila s-a nascut cu o boala oculara grava si nu a putut sa vada niciodata. Bucuria acestei fetite nu poate fi descrisa in cuvinte. Cealalta cornee a fost transplantata la un pacient in varsta de 76 de ani, care nu mai avea vedere din cauza unei boli grave la ambii ochi.

“La Clinica de oftalmologie au avut loc doua transplanturi de cornee. Donatorul este fetita de 12 ani care a decedat dupa un traumatism sever la sanius. Primitorul, o fetita de 12 ani, nu vedea cu ambii ochi. Ea s-a nascut cu o boala corneana foarte grava. Celalalt pacient, care a primit a doua cornee, era primul pe lista de asteptare pentru transplant de cornee. Post operator, evolutia celor doi pacienti este favorabila”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img