miercuri, 24 aprilie, 2024

VASLUI: “ GHIULUL”, “ PAMPERSUL” SI “ ACCIDENTUL” FAC IN CONTINUARE VICTIME

Distribuie:

Publicat:

Pentru a nu deveni victime ale infractiunilor de inselaciune, va atentionam asupra modalitatilor unor persoane rau intentionate de a va insela, prin diverse tehnici de comunicare.

De la inceputul anului, la nivelul judetului Vaslui au fost sesizate 214 infractiuni de inselaciune, cu 62 mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut. 144 dintre acestea au fost comise in mediul urban si 69 in mediul rural.

In goana dupa castiguri consistente si usor de obtinut, inventivitatea indivizilor „certati” cu legea nu cunoaste limite. Avand in vedere faptul ca metodele de operare sunt aduse periodic la cunostinta cetatenilor de catre politie, tocmai pentru a se preveni inselarea acestora de catre persoane fara scrupule, infractorii cauta mereu noi moduri de operare, iar cetateni de buna credinta cad uneori in „plasa” intinsa de acestia.

METODA „ACCIDENTUL”

O metoda de inselaciune ce continua sa faca victime este metoda Accidentul cand persoane necunoscute, declinandu-si calitatea de avocat sau fiu, aduc la cunostinta persoanelor apelate ca rude apropiate lor au comis accidente de circulatie si solicita expedierea de bani sau cumpararea de cartele de reincarcare. Victimele, implicate emotional, de multe ori dau curs cererii acestora.

Din verificarile efectuate s-a constatat ca majoritatea inselaciunilor comise prin acest mod de operare sunt savarsite de persoane incarcerate in penitenciare.

Urmare a activitatilor de cercetare desfasurate de politisti au fost identificati membrii unei grupari din care fac parte mai multi detinuti din Penitenciarul Bacau. Acestia au inselat, in perioada decembrie 2016 – februarie 2017, 17 persoane din judetele Vaslui si Galati. Valoarea sumelor cu care victimele au fost inselate este cuprinsa intre 2.000-12.000 lei.

METODA „GHIULUL”

O alta metoda, nou aparuta si pe raza judetului Vaslui, este metoda „Ghiulul”. Un asa-zis cetatean strain, sub pretextul ca a ramas in pana de combustibil si are nevoie de bani, ofera la schimb un ghiul despre care sustine ca este din aur, dar in realitate acesta este fals.

Politistii barladeni au identificat mai multi cetateni din judetul Prahova care savarseau fapte cu acest mod de operare.

METODA „PAMPERS”

De asemenea, mai multe persoane din judet au fost inselate prin metoda „Pampers”. In acest caz, victimele comercializau on-line, de la diferite persoane, produse marca Pampers cu reduceri substantiale de pret, insa comenzile nu erau onorate.

O alta metoda care a revenit este cea a premiilor oferite de firme sau companii de telefonie mobila. Persoanei apelate i se cere sa depuna o suma de bani pentru a putea primi premiul castigat cu ocazia diverselor concursuri ale companiilor.

Pentru prevenirea comiterii infractiunilor de inselaciune, indiferent de natura acestora, precum si pentru identificarea autorilor au fost executate actiuni si controale in locurile si mediile de interes operativ, insa consideram ca vigilenta populatiei este cea mai eficienta.

Din fericire, tot mai multe persoane care sunt apelate de astfel de infractori isi dau seama ca cineva incearca sa le insele si nu dau curs solicitarilor acestora ci, dimpotriva, sesizeaza politia.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Politia va recomanda insistent:

Daca sunteti contactati de pe un numar pe care nu il cunoasteti de catre o persoana care se da drept ruda, sau precizeaza ca vorbeste in numele unei rude cereti cat mai multe detalii, din care sa va convingeti de identitatea celui in cauza. Verificati, pe un numar de telefon cunoscut deja daca situatia de urgenta este reala.  Nu dati curs instructiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind ca reprezinta rudele implicate intr-un accident rutier.

Nu depuneti sume de bani in conturile unor persoane pe care nu le cunoasteti si nu furnizati bani unor persoane necunoscute. Aceeasi recomandare trebuie sa o aveti in vedere daca persoane necunoscute va solicita, sub orice pretext, sa reincarcati cartele telefonice.

Oricine poate fi implicat intr-un accident de circulatie, dar intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta.        

In cazul in care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandari din partea unui politist si respectati-le intocmai!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img