sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Vaslui:Medicii de familie, nemultumitI de venituri

Distribuie:

Publicat:

Singurii doctori care nu sunt vizati de majorarile salariale anuntate de Ministerul Sanatatii sunt medicii de familie. Ei sunt platiti in continuare in functie de serviciile medicale pe care le ofera pacientilor de pe lista lor. Reprezentantii medicilor de familie spun insa ca maririle salariale sunt meritate, dar sistemul este in continuare subfinantat.

 „Medicii de familie, ca si cei din ambulatoriul de specialitate, dar si din centrele de permanenta sunt platiti prin alta metoda, in functie de serviciile pe care le efectueaza, de listele de pacienti pe care le au, de numarul de consultatii si de anumite tipuri de consultatii pe care le fac pacientilor, iar cei din centrele de permanenta sunt platiti pe tarif orar. De regula, banii care se aduna sunt extrem de putini, la fel cum sunt platiti toti medicii din tara asta. Mai mult, noi avem si angajati. Daca se intampla cresterea salariilor celor care sunt angajati in sistem, asa cum a fost discutia, sa nu uitam ca avem angajate asistente din Romania si aceste salarii trebuie crescute”, declara medicii de familie.

 Asa se ajunge ca in multe sate oamenii sa nu beneficieze de asistenta medicala. Cabinete care se darama peste pacienti sau instrumentar invechit si lipsa aparaturii medicale performante sunt doar cateva dintre caracteristicinele negative ale medicinei primare. La toate acestea se adauga o alta mare problema: numarul insuficient de medici de familie.

Directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a atras atentia cu privire la lipsa medicilor de familie, mai ales din mediul rural si a spus ca aceasta criza se va acutiza in timp si va afecta in cativa ani si mediul urban, deoarece multi medici de familie urmeaza a se pensiona, iar altii aleg sa plece sa munceasca in strainatate. ”La o populatie de peste 410.000 de locuitori avem un numar de 173 de medici de familie, iar media de varsta a acestora este de 50 de ani. O parte se vor pensiona, altii au migrat in strainatate. Avem un dezechilibru in mediul rural, dar in cativa ani, vor fi probleme si in mediul urban. La ora actuala, avem patru comune, cu aproximativ 9.000 de persoane, in care nu avem medic de familie. Acesti indicatori reflecta o asistenta medicala precara la nivelul judetului”, a declarat Mihaela Vlada. Majoritatea cabinetelor de medicina de familie functioneaza in spatii inchiriate sau concesionate de la primarii si ca, de multe ori, primarii nu investesc in aceste spatii, considerand ca ”medicina de familie este o chestiune privata”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img