joi, 28 martie, 2024

Vaslui:Persoanele cu handicap din judet, discriminate la capitolul munca

Distribuie:

Publicat:

Desi legea incurajeaza angajarea persoanelor cu handicap, acestea sunt in continuare discriminate chiar daca numarul lor este unul foarte mare. Ne dam seama de discriminarea in munca din evidentele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Vaslui (AJOFM), care, pe parcursul anului trecut, nu au incadrat pe piata muncii decat sapte persoane cu deficiente. 

Angajatorii vasluieni care isi asuma o persoana cu handicap pe o perioada nedetermiata, primeste lunar o suma reprezentand 1-1,5 inmultit cu Indicele Social de Referinta (ISR), pe o perioada de 18 luni. Legea 448/2006 privin d protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabileste clar ca atat autoritatile si institutiile publice, cat si persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a incadra persoane cu handicap  intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de salariati. 

Angajatorii fenteaza legea in acest sens, cand decid sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma ce reprezinta 50 % din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajay persoane cu handicap sau achizitioneaza produse de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat. 

Cei care au angajat persoane cu dizabilitati si le mentin raportul de munca minim doi ani, primesc lunar timp de 12 luni, pentru fiecare in parte, o suma egala cu ISR de 500 de lei.

Si angajatii dizabili sunt favorizati de lege, acestia beneficiaza de adaptarea rezonabila la locul de munca, dreptul de a lucra mai putin de opt ore pe zi , preaviz de minim 30 de zile lucratoare la desfacerea contractului de munca din initiativa angajatorului, precum si o scutire la plata impozitului pe salariu. 

La nivelul judetului Vaslui, in ultimii doi ani si jumatate, doar 16 persoane cu handicap din Vaslui au fost angajati. Un numar de 15.240 de persoane cu dizabilitati erau neinstitutionalizate in judetul Vaslui, la sfarsitul lui 2015. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img