miercuri, 24 aprilie, 2024

VASLUI: Un autopsier primeste zilnic de la cadrele medicale lista cu persoanele care sunt pe moarte

Distribuie:

Publicat:

Anumite persoane din SJU Vaslui il protejeaza Ionut Sarbu, un angajat cu state vechi la Morga Spitalului de Urgenta din Vaslui, care, culmea, este si detinatorul unei firme de pompe funebre.Evident ca are libertatea sa umble in voie prin spital si morga. Si reprezentantii firmei vin la spital ca la ei acasa. 
Imbracat intr-un halat alb, Sarbu da deseori impresia ca ar fi medic. Domnia sa umbla cu tot felul de atentii pe la diverse cadre medicale care il ajuta sa ii mearga afacerea. Si ii merge! Practic in spital s-a creat un soi de retea care lucreaza pentru angajatul de la Morga. In sectiile unde mortalitatea este ridicata, exista cate o asistenta care ii face lista lui Sarbu cu persoanele carora medicii nu le mai dau nicio sansa la viata. Si asa omul isi face la randul sau calculele. Nu de putine ori s-a intamplat ca individul sa racoleze clientii direct de pe holul spitalului sau sa ii fie trimisi de cadrele medicale. Masinile Intreprinderii individuale “II Nicoleta Sarbu”, parcheaza zilnic la Morga Spitalului de Urgenta, chiar sub nasul celor din conducerea unitatii sanitare. 
 
In urma discutiile purtate cu mai multi angajati ai spitalului, dar si cu cei care au fost obligati sa cumpere sicrie de la firma autopsierului Sarbu, am facut cateva calcule simple. Un sicriu costa intre 350 si 2.000 de lei. De regula vasluieni achizitioneaza sicirie care au o valoare de 500 de lei. Daca individul de la morga vinde pe zi cel putin doua sicrie, si inmultim cu cele 25 de zile lucratoare ale lunii, reiese ca isi baga in buzunar suma de 25000 de lei. Dar sunt si persoane care cumpara sicrie mai scumpe, plus alte lucruri necesare scoterii unui decedat de la morga. Cei care au avut de-a face cu Ionut Sarbu, mai sustin ca pentru imbalsamarea unei persoane decedate, au fost pusi sa plateasca suma de 500 de lei. Asta in conditiile in care operatiunea trebuia sa fie facuta gratis. Nu mai tarziu de saptamana trecuta de pilda, o familie care a venit sa scoata un mort de la morga Spitalului de Urgenta, avea sicriul achizitionat deja. Si nu de la firma lui Sarbu. Autopsierul a incercat sa taraganeze lucrurile si sa le-a spus oamenilor ca “e vineri, e final de program, nu va pot da mortul acum. Veniti luni!”. Oamenii au inceput sa faca scandal si sa ameninte ca vor chema presa. Abia atunci Sarbu si-a facut datoria.
 
 In repetate randuri reprezentantul firmei de pompe funebre de la morga a fost acuzat de practice ilegale, dar niciodata nu a recunoscut. Nici ca le-a cerut bani apartinatorilor si nici ca i-a obligat sa cumpere de la firma sotiei sale. 
 
Conducerea Spitalului de Urgenta sin Vaslui sustine ca nicio firma de pompe funebre nu are contract cu institutia si ca de la 31 decembrie 2014 aceste firme nu au voie sa functioneze in curtea spitalelor. Dar legea nu e pentru toata lumea. Ionut Sarbu se foloseste de ani de zile de morga spitalului din Vaslui si de momentele dificile prin care trec cei care pierd pe cineva drag pentru a elimina concurenta de pe piata si a scoate profit cat mai mare! Desi legea interzice clar astfel de practici! Sunt zeci de sesizari venite de la cititori. Toti reclama ca la Spitalul Judetean de Urgenta din Vaslui se incalca legea. De fapt, ca o firma care asigura servicii funerare este favorizata de autopsierul de la morga. O sesizare a fost trimisa si la Inspectoratul de Politie, dar si la Ministerul Sanatatii si la Institutul de Medicina Legala. Surse din anturajul lui Sarbu au afirmat ca acesta s-ar fi laudat de multe ori ca el cotizeaza la cine trebuie si astfel nimeni nu are curajul sa ii spuna ceva. Legea 102/2014, la articolul 23, punctele 2 si 3, interzice orice forma de publicitate la morga. Legislatia prevede insa ca la morga sa fie afisata o lista alfabetica a tuturor firmelor de pompe funebre din localitate!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img