vineri, 29 martie, 2024

Vasluienii corigenti la asigurarea locuintelor

Distribuie:

Publicat:

Tot mai putini vasluieni trec pragul societatilor de asigurare pentru a incheia o polita pentru locuinta. Desi acest tip de polita este obligatorie, traiul greu cu care se confrunta vasluienii zi de zi ii determina pe acestia sa renunte la a-si lua masuri de siguranta in fata riscurilor de a-si pierde locuinta sau de a o proteja in fata dezastrelor.
Din acest motiv, societatile de asigurare trag un semnal de alarma si confirma prabusirea asigurarilor pentru locuinte. Ei spun ca doar cei care obtin un credit pentru o casa sunt constransi sa incheie polita, obligati de banci fiind. Asigurarea obligatorie a locuintelor este reglementata de Legea 260/2008 si normele de punere in aplicare emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Societatea in cauza care preia riscurile si raspunderile asumate in aceasta forma de asigurare este PAID, Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale. Aici sunt cuprinse cladirile cu destinatia de locuinta cum ar fi locuinta sociala, de interventie, de serviciu, temporara, de protocol si chiar de vacanta.

Ce nu stim noi este ca Vasluiul este si cel mai vulnerabil in caz de calamitate. Specialistii ne avertizeaza ca in caz de cutremur expunerea este una “foarte mare” iar cea la inundatii este tot una “mare”, in timp ce acoperirea prin asigurare este cea mai mica din tara.

Statisticile spun ca la sfarsitul lui 2014, valoarea primelor brute subscrise in judetul Vaslui pe categoria asigurarilor de incendii si calamitate era de doar 3,1 milioane lei, potrivit datelor furnizate de specialisti. Asta inseamna ca la nivelul judetului sunt doar 22.000 de polite valide, doar 15% din gospodariile populatiei au o polita obligatorie sau facultativa.

Statul roman ne oblige sa asiguram locuinta doar pentru trei riscuri : in caz de inundatii, alunecari de teren si cutremure. Ce trebuie sa stim este ca o asigurare completa a locuintei include de fapt zeci de alte riscuri asigurate. Astfel, asigurarea trebuie sa acopere cel intai, riscurile atasate cladirii de unde se situeaza locuinta. Apoi, ar trebui asigurate bunurile din casa, lucru care de cele mai multe ori asigurarea obligatorie NU o ofera. Unul si cel mai important lucru este asigurarea pentru eventualele accidente suferite de membrii familiei din interiorul locuintei. Si in final, cu o importanta la fel de mare este si componenta de raspundere civila fata de terti, mai précis eventualele pagube provocate vecinilor.

Este ideal ca asigurarea locuintei sa includa si aceste categorii mari de riscuri.

Specialistii avertizeaza populatia cu privire la alegerea companiei care emite polita de locuinta. Fiecare companie din Romania poate fi verificata pe site-ul oficial al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Inafara faptului ca decizia trebuie sa tina cont de pret este foarte important sa fim bine informati cu privire la clauzele speciale, pentru a elimina din start eventualele neplaceri in cazul producerii riscului asigurat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img