vineri, 29 martie, 2024

Vasluienii figureaza ca fiind printre fruntasi intr-un top al datornicilor

Distribuie:

Publicat:

Numarul imprumuturilor restante creste de la o zi la alta, iar vasluienii figureaza ca fiind printre fruntasi intr-un top al datornicilor. Cea mai mare crestere a ratelor neachitate la timp este la creditele in lei.

Potrivit statisticilor oficiale, sunt imprumuturi proaspete, ajunse repede la intarzieri, pentru ca moneda nationala a devenit abia de curand preferata clientilor. Asta pentru ca au disparut diferentele de dobanda fata de creditele in euro si, in plus, imprumuturile in lei sunt scutite de riscul valutar. Insa apare un alt risc, avertizeaza bancherii. Chiar si creditele in lei sunt legate de o dobanda de referinta. Acum este la un minim record, iar ratele sunt mici. Insa orice crestere a dobanzilor in anii urmatori va aduce automat si o crestere a ratelor, iar clientii s-ar putea sa nu constientizeze existenta acestei posibilitati.

Din luna mai a anului trecut pana in luna mai a acestui an restantele vasluienilor la banci au crescut cu 10 de milioane de lei. Au intarzieri la plata ratelor peste 10.000 de persoane, arata datele Bancii Nationale. Cea mai mare crestere a restantelor a fost la imprumuturile in moneda nationala. In schimb la creditele in euro, intarzierile la plata ratelor au scazut. Aceste doua tendinte opuse arata ca imprumuturile cu probleme sunt cel mai probabil cele acordate recent. Dupa criza s-a produs o rocada in sistemul bancar romanesc. Creditarea in valuta, care era mai accesibila, dar venea la pachet cu riscul cursului de schimb, a fost inlocuita de creditele in lei cu dobanzi la minime istorice. Iar in perioada recenta bancile au reinceput sa promoveze intens imprumuturile pentru consum. Creditele cu buletinul au fost inlocuite de creditele acordate in cateva ore prin consultarea bazei de date a Fiscului. Indicele Robor la trei luni este in prezent la un nivel istoric de doar 0,78%. O crestere a acestei dobanzi de referinta va creste chiar si ratele creditelor aflate in desfasurare, nu doar pe cea a imprumuturilor noi. Cu cat mai multi clienti ignora acest risc, cu atat creste riscul ca numarul creditelor neperformante din sistem sa creasca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img