joi, 18 aprilie, 2024

Vasluienii nu isi platesc taxele si impozitele locale

Distribuie:

Publicat:

De la un an la altul, este tot mai dificila actiunea de adunare a banilor pentru taxele sI impozitele locale. Oamenii au venituri mici sau sunt someri, iar edilii renunta sa mai bata din poarta in poarta. De fiecare data cand au facut acest lucru, raspunsul cetatenilor a fost acelasi: “nu avem bani”.

Cu toate acestea, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, le cere primarilor din judet sa se implice mai mult pentru a creste gradul de incasare a taxelor si impozitelor locale.

 Potrivit sefului de la judet, unii edili nu sunt deloc interesati sa adune taxele si impozitele fiindca stiu ca oricum vor primi sprijin financiar.

„Se apropie finalul anului sI unele primarii sustin ca nu mai au bani, dar si gradul de incasare al taxelor sI impozitelor locale este foarte scazut. Aici este si un dezinteres al edililor. Sunt primari care anul trecut,  de exemplu, au colectat doar 40% din taxe si impozite. Nu este normal asa. Nu este corect nici pentru comunitate, nici fata de ceilalti primari care fac eforturi sa adune sumele, care sunt foarte necesare bugetului local”, a spus Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui.

La randul lor, edilii sustin ca munca de colectare a taxelor si impozitelor nu este intotdeauna cea mai usoara, avand in vedere ca oamenii sunt saraci.

 „Au fost ani in care am avut un procent multumitor de incasare a taxelor si impozitelor locale, de aproximativ 90%, insa este greu sa adunam acesti bani in fiecare an. In mediul rural, in special, populatia este imbatranita, fara venituri. Pentru unii, plata impozitelor este principala grija cand intra intr-un nou an. Sunt si altii care vor sa plateasca, dar nu au de unde. Ei aleg sa plateasca in mai multe transe. O alta categorie este a celor care nu achita aceste dari deoarece sunt rau-platnici”, a declarat Mona Bujor, primarul comunei Solesti.

Mai exista si situatii in care primarii din judetul Vaslui nu au de la cine sa incaseze taxele si impozitele pentru terenuri. Datoriile nu au mai fost platite de ani de zile si asta din cauza ca proprietarii terenurilor au decedat, iar autoritatile locale nu stiu de la cine sa incaseze impozitele. Mii de hectare de teren nu au proprietari in viata si in aceste conditii, taxele si impozitele la bugetele locale raman neplatite.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img