vineri, 29 martie, 2024

Vasluienii nu isi pot recupera taxa auto

Distribuie:

Publicat:

Cele cateva mii soferii vasluieni care trebuie sa-si recupereze banii platiti nejustificat pentru inmatricularea masinii sunt prinsi intr-un cerc vicios – nu ii primesc inapoi de la stat, nici macar esalonat, pentru ca acesta nu mai incaseaza bani din taxa de mediu. Iar pana cand autoritatile vor gasi o solutie, soferii nu au decat varianta instantei. Si nici asa nu rezolva mare lucru. Chiar si cu hotarare favorabila de la judecatori, fiscul tot nu le da bani.

Deocamdata, statul nu are nici bani si nici solutii. Un barbat care a dat in judecata autoritatile, ca sa-si recupereze 9000 de lei, bani platiti pentru a-si inmatricula masina, in 201, dupa patru ani de procese, judecatorii i-au dat dreptate. Problema este ca omul nu stie nici acum cand ii va da statul inapoi banii si in cate transe.„Din cate am discutat sI cu avocatul, o solutie ar fi sa ma adresez unui executor judecatoresc ca sa pot sa recuperez mai repede banii. Adica o cheltuiala in plus sI timp pierdut”, spune barbatul.

Din 2007, de cand statul a impus, sub diferite forme si denumiri, taxa pentru inmatricularea masinilor, romanii au platit in acest scop peste sase miliarde de lei, confrom estimarilor ANAF. De fiecare data, taxele au fost declarate ilegale de Curtea Europeana de Justitie. „Restituirea pe cale administrativa a acestor sume poate fi realizata doar in baza unui nou act normativ ce ar trebui emis in perioada urmatoare. in acest sens, s-a constituit un grup de lucru interministerial, la care sa participe atat persoanele interesate, cat si societatea civila, cu privire la identificarea unei alternative legislative la timbrul de mediu pentru autovehicule”, a anuntat Administratia Fondului de Mediu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img