joi, 28 martie, 2024

Vasluiul:Nepregatiti pentru cutremur

Distribuie:

Publicat:

Pregatirile in caz de cutremur sunt vitale, mai ales in zonele cu risc seismic ridicat. Atat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, cat si Crucea Rosie au publicat frecvent recomandari in acest sens. Verificarea structurii de rezistenta a locuintei, repararea instalatiilor electrice si a celor de gaz, identificarea zonelor periculoase din locuinta, gasirea unui loc sigur de adapostire in caz de cutremur sunt doar cateva dintre sfaturile de baza. In Vaslui niciunul din cele 23 de blocuri din judetul Vaslui incadrate, in urma expertizelor, in clasa I de risc seismic nu a fost consolidat de catre proprietari din cauza costurilor foarte ridicate ale reabilitarii cladirilor, chiar daca Vaslui este unul dintre cele mai expuse judete la riscul de cutremur.

Construite intre anii 1960 si 1980, cele 23 de blocuri cu bulina rosie din judetul Vaslui reprezinta un real pericol public pentru populatia care locuieste in acestea, in conditiile in care cladirile nu au fost consolidate de catre proprietari. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Judetean in Constructii Vaslui, costurile pentru reabilitarea unui astfel de bloc l-ar costa pe fiecare proprietar in parte aproape echivalentul unui apartament nou, ceea ce, in medie, ar insemna 100.000 de lei. „Expertizele au fost facute in urma cu 15-20 de ani si de atunci nimeni nu a facut nimic pentru punerea in siguranta a blocurilor de locuinte. Ce-i drept, si preturile sunt foarte ridicate raportat la posibilitatile materiale ale populatiei. Acum nu ne ramane decat sa tragem nadejde ca lucrurile nu vor fi atat de grave in cazul unui seism major. Numai realitatea va confirma sau va infirma spusele expertilor. Dar, pentru populatie, acea bulina rosie trebuie sa reprezinte un semnal de alarma”, sustin reprezentantii Inspectoratului Judetean in Constructii Vaslui.

Blocurile incadrate in clasa I de risc seismic se afla in Barlad, 15 cladiri, si in orasul Negresti, opt imobile. In total, in cele 23 de blocuri sunt 839 de apartamente, majoritatea in municipiul Barlad, in imobile cu patru etaje. in plus, alte 97 de blocuri, 40 in municipiul Vaslui, 52 in Barlad si cinci in Husi, sunt incadrate in clasele II si III de risc seismic. Toate aceste cladiri au fost afectate in special de cutremurul din 1977, Vasluiul fiind unul dintre cele mai expuse judete la riscul de cutremur.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img