joi, 28 martie, 2024

VESTE BUNA.Guvernul pune botnita recuperatorilor. Romanii nu vor mai fi hartuiti

Distribuie:

Publicat:

Cine a avut datorii stie ce inseamna sa fii vanat de recuperatori. Lipsiti de orice scrupule, in absenta unei legi care sa reglementeze relatia cu datornicii, recuperatorii au recurs deseori la diferite metode de intimidare, cum ar fi telefoane in miez de noapte, afisarea datoriei in scara blocului sau amenintari. Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a inclus in proiectul de Ordonanta de Guvern privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile o serie de reguli care sa limiteze abuzurile la care sunt supusi datornicii la banci, vanduti firmelor de recuperare. Potrivit proiectului, recuperatorul de creante nu va mai avea voie sa hartuiasca, oprime sau sa abuzeze o persoana in vederea recuperarii debitelor, nu va mai putea sa perceapa dobanzi si comisioane de la debitor si nici sa il contacteze in intervalul 20:00 – 9:00. In plus, clientul nu poate fi cautat la locul de munca si nici prin intermediul altor persoane.

Ordonanta mai interzice “cesionarea contractului de credit si a accesoriilor precum si a creantei catre o entitate care nu are sediul social sau o sucursala in Romania, cu exceptia cazului in care consumatorul solicita in mod expres acest lucru”. Firma de recuperare nu va mai avea voie sa perceapa costuri aferente activitatii de recuperare sau sa deruleze activitati de recuperare creante in perioada alocata contestatiilor. Recuperatorilor le este interzis sa utilizeze amenintari sau alte tehnici agresive cu scopul de a vatama fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia, ori de a-i afecta reputatia sau proprietatea. In plus, firmele de recuperare nu vor mai avea voie sa afiseze la usa apartamentului sau blocului notificari, somatii sau adrese in legatura cu recuperarea creantelor.

Clientul trebuie sa fie informat in legatura cu cesiunea creantei, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, redactata intr-un limbaj clar, vizibil si usor de citit. Consumatorul va avea dreptul sa conteste existenta debitului sau cuantumul acestuia, insa, daca nu va depune contestatie in termenul de 30 de zile calendaristice dat de lege, nu inseamna ca recunoaste suma si ca nu mai are dreptul sa se adreseze instantei. Contractele de credit pot fi cesionate numai catre creditori, iar dupa data intrarii in vigoare a contractului de cesiune, contractul de credit nu mai produce efecte intre creditorul cedent si consumator. Reprezentantii consumatorilor spun ca reglementarea acestor firme este binevenita, avand in vedere ca in prezent acestea functioneaza fara nici un fel de lege care sa le reglementeze activitatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img