vineri, 19 aprilie, 2024

Veste buna pentru pacientii cu cancer cerebral

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii din cadrul Institutului de Cercetare Virginia Tech Carilion sustin ca o gena implicata in ritmul circadian al copului ar putea reprezenta o tinta pentru terapiile ce ajuta pacientii diagnosticati cu o forma mortala de cancer cerebral denumita glioblastom.

Descoperirea atrage atentia asupra unui subtip al unei gene ce influenteaza capacitatea de supravietuire a celulelor canceroase, desi este mult mai frecvent asociata ritmului circadian, informeaza descopera.ro, care citeaza MedicalXpress. „Descoperirea unui nou tratament pentru glioblastom este cruciala”, a declarat Zhi Sheng, profesor din cadrul Virginia Tech. „Am descoperit ca aceasta gena poate inhiba celulele canceroase sa se transforme in celule glioblastom”, a adaugat el. 

Majoritatea persoanelor ce sufera de aceasta boala traiesc in medie 15 luni. Aproximativ 90% dintre pacientii care traiesc mai mult de 2 ani dezvolta tumori recurente care necesita chirurgie cerebrala. In cadrul experimentului realizat pe culturi de celule realizate in laborator si pe soareci, cercetatorii au determinat momentul in care o enzima produsa de un membru al familiei de gene casein kinasa 1 este blocata. Astfel, dezvoltarea celulelor glioblastom se opreste, iar formarea tumorilor, in cazul soarecilor, este stopata. „Prin blocarea acestor gene am putut ucide eficient celulele stem canceroase”, a declarat Sheng. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img