vineri, 29 martie, 2024

Veste nu tocmai buna. Ce s-a intamplat cu pretul carburantilor

Distribuie:

Publicat:

Carburantii s-au scumpit in ultimele zile, iar Romania coboara din nou din topul tarilor cu cele mai mici preturi, in special la motorina, carburantul preferat la noi in tara.

Preturile benzinei al motorinei au crescut semnificativ in ultima saptamana. Potrivit datelor Oil Bulletin, daca la data de 16 ianuarie, benzina costa 4,723 lei pe litru, in medie, la data de 23 ianuarie (ultimele date disponibile), pretul mediu era de 4,813 lei. Deci, o scumpire de 9 bani.

Nici pretul motorinei, carburantul preferat al romanilor, nu a stat pe loc. Daca la data de 16 ianuarie pretul mediu era, in Romania, de 4,711 lei pe litru, o saptamana mai tarziu acesta a ajuns la 4,765 lei pe litru, deci o scumpire de cinci bani.

Preturile carburantilor scazusera semnificativ la inceputul anului. Eliminarea supraaccizei si scaderea TVA, masuri intrate in vigoare la data de 1 ianuarie, s-au vazut in preturi, care au scazut cu circa 46 de bani pe litru. Din aceasta cauza, Romania ajunsese sa aiba al doilea cel mai mic pret la benzina din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, si al doilea cel mai mic pret la motorina, dupa Luxemburg.

Situatia s-a schimbat insa. Potrivit datelor din Oil Bulletin, valabile la data de 23 ianuarie, benzina costa, la noi, in medie, 1,07 euro pe litru, pret cu care am ramas a doua cea mai ieftina tara din UE, dupa Bulgaria, unde pretul este de 1,045 euro pe litru. In cazul motorinei insa, situatia s-a schimbat. In Romania, pretul mediu este de 1,059 euro pe litru. Daca, in statistica anterioara, era al doilea cel mai mic pret din UE, dupa Luxemburg, acum, motorina este mai ieftina si in Bulgaria (1,053 euro pe litru), si a ajuns la preturi identice cu cele din Polonia si Lituania (tot 1,059 euro pe litru).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img