joi, 25 aprilie, 2024

Veste uriasa pentru romani: toti angajatii primesc tichete de sanatate

Distribuie:

Publicat:

Persoanele angajate in baza unui contract individual de munca vor putea primi de la angajator bonuri de valoare sub forma unor tichete de sanatate, in limita a sase salarii de baza minime brute pe tara. Acestea vor putea fi folosite pentru tratamente si investigatii medicale, sedinte de recuperare, dar si pentru achizitionarea medicamentelor pe baza retetelor medicale. Masurile sunt cuprinse intr-un proiect de act normativ inregistrat recent la Parlament si care urmeaza sa fie dezbatut, in prima faza, de senatori, scrie avocatnet.ro.

Tichete de sanatate. Propunerea legislativa privind acordarea tichetelor de sanatate a fost inregistrata recent la Senat, prima Camera sesizata cu proiectul prin care este propusa introducerea tichetelor de sanatate.

Concret, aceste tichete, care reprezinta bonuri de valoare, ar urma sa fie acordate de angajator salariatilor incadrati cu contract individual de munca, in limita a sase salarii minime brute pe tara garantate in plata, pentru fiecare salariat, in decursul unui an fiscal. Cum salariul minim brut pe tara este in acest moment stabilit la 1.250 de lei lunar, rezulta ca salariatii vor putea primi tichete de sanatate in valoare de cel mult 7.500 de lei intr-un an (1.250 x 6).

Potrivit documentului citat, tichetele de sanatate vor fi disponibile atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic si vor putea fi acordate atat de firmele private, cat si de toate institutiile publice indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, regiile autonome, societatile si companiile nationale, societatile comerciale la care statul este actionar unic sau actionar majoritar.

In plus, sumele corespunzatoare tichetelor de sanatate acordate de angajator vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, iar pentru salariat vor fi scutite de plata impozitului pe venituri si a contributiilor sociale aferente.

Practic, introducerea tichetelor de sanatate ar urma sa asigure angajatilor accesul la serviciile medicale de care au nevoie, in condiitile in care multe companii din Romania nu asigura salariatilor servicii medicale lunare. Prin urmare, tichetele de sanatate ar veni in ajutorul angajatorului si angajatilor cu salarii mici si medii, care au nevoie sa acceseze tratamente medicale personalizate.

“In prezent, in mod frecvent plafoanele acordate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sunt epuizate in primele zile ale lunii, motiv pentru care pacientii sunt nevoiti sa plateasca din propriile buzunare serviciile medicale, teoretic asigurate de la bugetul national pentru asigurari de sanatate, Tichetele de sanatate ar veni in ajutorul celor care trebuie sa beneficieze de anumite servicii medicale pe care CNAS nu le mai poate deconta”, scrie in expunerea de motive care insoteste documentul inregistrat pentru dezbatere la Senat.

Cum vor putea fi folosite tichetele de sanatate

Tichetul de sanatate, care va fi valabil timp de un an de la data emiterii, va fi putea fi folosit strict de catre beneficiarul acestuia, pe baza actului de identitare, fara sa existe posibilitatea transmiterii tichetului.

Astfel, daca prevederile proiectului de lege vor intra in vigoare, serviciile medicale care vor putea fi platite cu tichete de sanatate vor cuprinde servicii medicale de specialitate, de stomatologie, investigatii paraclinice si imagistice, servicii de balneofizioterapie si recuperare medicala, dar si retete medicale prescrise de personalul medical din unitatile afiliate.

In alta ordine de idei, utilizarea tichetelor in alt scop decat cele mentionate anterior, precum si comercializarea acestora in schimbul unor sume de bani vor fi considerate contraventii si vor fi sanctionate cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 10.000 de lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img