vineri, 29 martie, 2024

Vezi care sunt cele 10 lucruri care te fac mai obosit

Distribuie:

Publicat:

Poate parea incredibil, insa felul in care este decorata camera in care stai in timpul zilei iti poate afecta starea de spirit.

Decoratiile, aparatele de uz casnic si stilul de viata iti pot afecta starea de spirit si pot influenta cat de bine te odihnesti in timpul noptii.

Obiectele din casa din casa care te fac mai obosit ar putea fi urmatoarele:

Dezordinea

Daca alegi sa te odihnesti in loc sa faci curatenie, acest lucru ar putea sa te faca mai obosit decat este cazul. Un studiu realizat de Institutul de Neurostiinte din cadrul Universitatii Princeton a descoperit ca un mediu murdar si dezorganizat duce la consumul energiei prin stres, care duce la mai multa oboseala.  

Peretii albastri

Un studiu realizat de Travelodge a analizat culorile peretilor din 2.000 de case si a descoperit ca peretii albastri ajuta la scaderea ritmului cardiac, scade tensiunea arteriala si te face somnoros. Albastrul este perfect pentru dormitor, insa nu este recomandat in alte camere.

Televizorul

Ecranul televizorului sau al tabletei emana lungimi de unda albastre, care opresc productia de metonina, substanta care te face obosit si te ajuta sa adormi.

Cafetiera

Cu toate ca acest aparat este foarte util dimineata, dupa-amiaza sau seara ar putea sa fie motivul pentru ca iti este somn la ora cinei. Desi cafeina este un stimulent si iti ofera o doza de energie, acest efect se diminueaza si ajungi sa te simti mai obosit. Exista si unele situatii in care, din cauze genetice, cofeina te adoarme.

Dulapul cu alcool

Alcoolul pe care il consumi seara pentru a te ajuta sa adormi mai repede iti strica de fapt calitatea somnului.

Lumanarile cu aroma de levantica

Cu toate ca aceasta aroma este foarte relaxanta, acesta este tocmai motivul pentru care te oboseste. Psihologii de la Universitatea Wesleyan au descoperit ca oamenii care au mirosit lumanari cu aceasta aroma inainte de culcare au dormit mai bine. Prin urmare, nu trebuie sa renunti la ele, ci sa nu le tii aproape in timpul zilei.

Mancarea fast food

Mancarurile cu multi carbohidrati si zahar duc la cresterea nivelul de zahar din sange, care apoi scade brusc , facandu-te sa te simti obosit.

Temperatura din camera

Studiile au descoperit ca temperatura optima pentru somn este destul de scazuta, prin urmare daca obisnuiesti sa stai ziua in frig in casa nu este exclus sa te ia somnul.

Telefonul

Un studiu realizat de National Sleep Foundation a descoperit ca 20% dintre oamenii de 19-29 de ani erau treziti de un apel, mesaj sau email cel putin de cateva ori pe noapte. Din cauza acestor intreruperi ale somnului te vei simti cel mai probabil obosit a doua zi.

Perdelele

Un studiu despre oamenii care muncesc in birouri cu ferestre versus cei din birouri fara ferestre a descoperit ca oamenii care erau expusi luminii naturale in timpul zilei dormeau cu aproximativ 46 de minute mai mult in timpul noptii. Acelasi lucru se aplica si mediului de acasa: mai multa lumina naturala, adica inlaturarea perdelelor din dreptul ferestrelor in timpul zilei, iti va asigura un somn mai odihnitor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img