vineri, 29 martie, 2024

Vezi cum poti sa iti recuperezi taxa de poluare

Distribuie:

Publicat:

Posesorii de autovehicule care au achitat taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisii poluante pentru masinile lor, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa,potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, iar banii vor fi primiti inapoi in rate, pe parcursul a cinci ani, potrivit unei ordonante aprobate, miercuri, de Guvern.

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, persoanele aflate in aceasta situatie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresata organului fiscal, iar cererile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. “Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/ 2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare”.

De precizat, insa, ca taxa respectiva, precum si dobanzile actualizate cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica se restituie conform prevederilor legale in vigoare – adica pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora.

“Procedura de efectuare a platii va fi stabilita prin ordin al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al ministrului Finantelor Publice. Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru Mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire”, se arata in comunicatul citat.

De asemenea, ordonanta stabileste obligatia platii timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in cazul autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Pe de alta parte, actul normativ prevede si majorarea de la 12.000 de lei la 20.000 de lei a valorii ecotichetului de care beneficiaza persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice la achizitionarea unui autovehicul pur electric.

“Totodata, se instituie acordarea ecotichetului in cuantum de 5.000 de lei de care beneficiaza persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/ km. Aceste finantari, sub forma ecotichetelor, se acorda din bugetul Fondului pentru Mediu”, se mai arata in comunicatul mentionat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img