joi, 28 martie, 2024

Vezi totul despre bacteriile din banalul iaurt

Distribuie:

Publicat:

 Pare un produs banal, dar iata cateva informatii mai putin cunoscute, fapte incontestabile, sustinute de cercetari stiintifice si documentare.

 Fermentarea laptelui si transformarea acestuia in iaurt se face de catre bacteriile lactice benefice, numite si fermenti. Mai exact, bacteriile transforma o parte din lactoza prezenta in mod natural in lapte si genereaza acid lactic, iar aceasta conduce la coagularea proteinelor si schimbarea starii laptelui din lichid in consistent (semisolid), la gustul acrisor si la proprietatile digestive bine cunoscute.

 Bacteriile folosite pentru a fabrica iaurt sunt de doua tipuri, fiind descrise in standardele internationale si utilizate in intreaga lume: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus.
La acestea se pot adauga si alte bacterii benefice pentru sanatate, denumite generic probiotice, intre care cele mai cunoscute sunt Bifidobacteriile, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei  sau drojdiile de kefir.

 Bifidobacteriile sunt probioticele cu cea mai indelungata istorie de consum si cel mai bine studiate.
Istoria moderna a probioticelor a inceput in anii 1970, cand cercetatorii japonezi au pus la punct primele iaurturi probiotice cu bifidobacterii.

 Bifidobacterium animalis subspecia lactis, identificata in clasificarea internationala sub codul CNCM I-2494, este tulpina probiotica din iaurturile Activia, cel mai consumat iaurt probiotic din lume. Este mai bine cunoscuta sub denumirea comerciala Bifidus Actiregularis.

Bifidus Actiregularis este o bacterie naturala, care a fost selectionata de Danone – asa cum sugereaza si denumirea stiintifica – dintr-un produs lactat, in urma cu aproximativ 30 de ani si este utilizata exclusiv in iaurturile Activia. Fiecare pahar de Activia contine mai mult de 4 miliarde de fermenti Bifidus Actiregularis, in plus fata de fermentii obisnuiti de iaurt – Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus. O flora intestinala echilibrata impiedica dezvoltarea bacteriilor “rele” (patogene), reprezentand o bariera de protectie pentru organism.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img