vineri, 29 martie, 2024

Viata pe alte planete ar putea fi in plin proces de evolutie

Distribuie:

Publicat:

In sistemele solare vecine cu al nostru, se gasesc planete asemanatoare cu Pamantul – cum ar fi Proxima b, TRAPPIST-1e si Ross-128b. Am putea vreodata sa traim pe ele? Inca nu se stie, dar oamenii de stiinta cred ca viata s-ar putea dezvolta chiar acum pe ele.

Desi aceste exoplanete ar putea – teoretic – sa gazduiasca viata pe ele, ele sunt pline de radiatii solare intense. Un studiu realizat de astronomii de la Cornell University sugereaza insa ca exista o speranta ca aceste medii ostile sa permita vietii sa se dezvolte in cadrul lor.

„Istoria vietii pe Pamant ne ofera o bogatie de informatii despre cum biologia poate depasi provocarile mediilor pe care noi le consideram ostile”, a explicat astronomul Jack O’Malley-James. Alaturi de cercetatoarea Lisa Kaltenegger, O’Malley-James a recreat cantitatea de radiatii ultraviolete pe care exoplanetele cunoscute o primesc si au comparat-o cu cea de pe Pamant.

In cadrul simularilor, cercetatorii au analizat diferite elemente atmosferice. Spre exemplu, o atmosfera mai groasa poate proteja suprafata Pamantului de efectele periculoase ale radiatiilor UV mai bine decat ar face-o o atmosfera mai subtire, care este fie erodata, fie anoxica.

„Desi aceste planete [pe care s-ar putea dezvolta viata] primesc un flux UV mai mare decat primeste Pamantul in prezent, fluxul lor UV de suprafata este mai mic decat al Pamantului acum 3,9 miliarde de ani”, au explicat autorii studiului. „Astfel, chiar daca planetele [acestea] au atmosfere erodate sau daca nu contin ozon ([fiind] anoxice), fluxul UV de suprafata rezultat este [totusi] cu un ordin de magnitudine mai mic decat al Pamantului la inceputuri”.

Astfel, cercetatorii cred ca, la fel cum formele de viata au reusit sa depaseasca conditiile ostile de pe Pamant acum miliarde de ani, acelasi lucru s-ar putea intampla si pe exoplanete. „Asadar, nivelurile de radiatii UV de suprafata nu ar trebui sa elimine posibilitatea de locuibilitate a celor mai apropiate planete posibil locuibile”, au zis cercetatorii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img