sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Voiculescu executat de catre ANAF.Autoritatile au de recuperat o suma URIASA

Distribuie:

Publicat:

ANAF a finalizat evaluarea sediilor Grivco, Intact si televizunilor Antena 1 si Antena 3, imobile care i-au apartinut omului de afaceri Dan Voiculescu, si le va scoate la vanzare la un pret de pornire de 15 milioane de euro.

Gelu Stefan Diaconu, seful ANAF, a optat pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Voiculescu prin vanzarea imobilelor respective, nu prin darea in folosinta altor institutii publice. Imobilele au fost confiscate de stat dupa condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare.

Prejudiciul din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care Voiculescu a fost condamnat la inchisoare pentru 10 ani pentru folosirea influentei politice la privatizarea frauduloasa a institutului si spalare de bani prin cumpararea terenului la un pret subevaluat, este estimat la 60 de milioane de euro.

Pretul de pornire la licitatie pentru aceste imobile reprezinta astfel un sfert din prejudiciul calculat de stat.

Potrivit rapoartelor, sediul Antenei 1 si Antenei 3, din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 25-27, a fost estimat la o valoare de 3,4 milioane de euro.

Conform acelorasi evaluari, imobilul din Strada Garlei nr. 1B, lot 1 are o valoare de piata estimata la 3,5 milioane de euro, iar imobilul din Strada Garlei nr. 1B, lot 2, a fost estimat la 8,3 milioane de euro. In aceste imobile isi au sediile grupul Intact si compania Grivco.

Valoarea a fost stabilita de catre evaluatori independenti angajati de ANAF prin licitatie publica iar dupa aceasta etapa urmeaza valorificarea imobilelor, tot prin licitatie.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Kovesi, declara ca, daca Ministerul Finantelor nu se descurca in privinta executarii silite, poate sa predea atributia institutiilor din sistemul judiciar, aratand ca statul “sta pe o gramada de hotarari judecatoresti”, in care sunt sechestre, dar nu le executa.

In replica, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a transmis ca valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinte judecatoresti anul trecut este de 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, cum a comunicat Kovesi, suma din care peste jumatate oricum nu poate fi recuperata.

Potrivit ANAF, jumatate din prejudiciile provenite din dosarele DNA reprezinta suma aferenta cazului ICA, “un caz extrem de complex a carui rezolvare depinde intr-o maniera consistenta si de celeritatea cu care alte institutii ale statului isi indeplinesc obligatiile”, iar  53,6% din total prejudicii trimise spre executare ANAF sunt nerecuperabile.

In vara acestui an, Fiscul a vandut un apartament detinut de Dan Voiculescu pe Soseaua Kiseleff din Capitala pentru aproximativ 400.000 de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img