vineri, 26 aprilie, 2024

Zece alimente care iti fac copilul mai destept

Distribuie:

Publicat:

Ca sa avem un copil destept, spun expertii, nu este suficient sa-l implicam in tot felul de activitati menite sa-i antreneze creierul. Alaturi de acestea, va trebui sa avem grija ca hrana pe care i-o oferim sa furnizeze acei nutrienti valorosi, capabili sa-i asigure o dezvoltare cognitiva complexa. Pentru a reusi in acest demers este necesar sa includem in dieta copilului alimente variate. Din articolul de mai jos veti afla care sunt unele dintre cele mai cunoscute asemenea alimente.

Somonul
Studiile din domeniul nutritiei au demonstrat de mai multe ori ca acizii grasi prezenti in somon (cei din familia Omega-3) sunt esentiali in dezvoltarea creierului si functionarea sa optima. De altfel, specialistii au observat ca micutii care consuma in mod constant acest peste au o minte mai „ascutita” si o capacitate mai buna de invatare decat a celor carora nu li se da somon. Desi unii nutritionisti considera ca tonul este mai bogat in proteine decat somonul si de aceea ar trebui sa fie mai prezent in alimentatia copiilor, medicii ne avertizeaza asupra urmatorului fapt: tonul nu este la fel de bogat in acizi grasi precum somonul si, in plus, contine mai mult mercur (ce poate fi deosebit de daunator).
Obisnuieste-ti copilul sa manance adesea somon, preparandu-i sandvisuri atragatoare, salate. Punandu-l alaturi de legume ii vei oferi copilului si mai multi nutrienti valorosi, ideali pentru o minte agera.

Ouale
Fac parte dintre alimentele cele mai sanatoase si poti sa le introduci in alimentatia copilului inca din primul an de viata.
Pe masura ce va creste, oul ii va fi util pentru fiecare etapa a dezvoltarii cognitive, in conditiile in care contine colina (ce contribuie la dezvoltarea memoriei) si proteine de calitate, deosebit de importante in functionarea creierului.
Straduieste-te si ofera-i copilului oua in cele mai diverse forme, inca de la prima masa a zilei. De pilda, pregateste un burrito din omleta, briose, sandvisuri cu ou-ochi, salate in care sa strecori si oua, ca sa nu mai punem la socoteala deserturi delicioase, ce vor contine acest superaliment.

Oua pe sandvisuri cu pasta de avocado

Laptele si iaurtul
Ambele alimente sunt surse de proteine si de carbohidrati, ce vor hrani creierul si ii vor imbunatati capacitatea de functionare. De asemenea, ambele contin vitamina D, de care copiii si adolescentii au nevoie chiar mai mult decat au adultii.
In plus, iaurtul ii va furniza copilului vitamina B, ce are rol important in multiplicarea neuronilor, contribuind la cresterea nivelului de inteligenta al copilului.
Ai grija si ofera-i mereu aceste alimente, alegand produse de calitate, organice, fara adaosuri de arome artificiale, coloranti sau zahar.

Cerealele pe baza de ovaz
Expertii le vad ca pe unele dintre cele mai potrivite alimente pentru imbunatatirea activitatii creierului copilului, crescandu-i practic nivelul de inteligenta.
Pe de o parte, ele contin vitaminele E, B, potasiu si zinc, ideale pentru cresterea capacitatii de concentrare a acestuia.
Pe de alta parte, cerealele pe baza de ovaz au multe fibre si constituie un adevarat „combustibil” pentru creier, inca de la primele ore ale diminetii, mentinandu-si efectul pe parcursul intregii zilei.
De aceea, gaseste diverse metode prin care sa-i dai copilului cat mai des din acest aliment. Fie ca este vorba despre un smoothie in care ai adaugat si cereale, fie ca le vei strecura in briose, in batoane pentru gustare, in vafe sau pur si simplu alaturi de iaurt, miere si alte fructe proaspete sau nuci, oricare dintre ele vor fi variante excelente pentru ca al tau micut sa beneficieze de efectele lor pozitive

Legumele cat mai colorate
Indiferent de culoarea pe care o au, legumele sunt unele dintre cele mai recomandate alimente menite sa contribuie la dezvoltarea cognitiva a unui copil.
De la cele intens colorate in verde (cum ar fi spanacul si varza Kale), pana la rosii, morcovi, cartofii dulci de diverse culori, dovleac, ardei grasi etc. toate sunt furnizoare de vitamine si minerale pretioase pentru stimularea dezvoltarii sanatoase a creierului.
Poti sa-l surprinzi pe copil si sa strecori cele mai sanatoase legume in smoothie-uri, sucuri, supe, ciorbe, salate, piureuri, sandvisuri, briose, sosuri etc.

Nucile si semintele
Ar trebui neaparat sa faca parte din alimentatia unui copil inteligent. Indiferent daca este vorba despre nucile obisnuite, despre migdale, nuci caju, seminte de in, de chia, de quinoa sau oricare alt tip de seminte, acestea sunt o rezerva excelenta de proteine si de acizi grrasi, ideale pentru un sistem nervos mai linistit si pentru o minte patrunzatoare, mereu gata sa acumuleze noi cunostinte.
Le poti strecura pe oricare in salate, smoothie-uri, budinci, iaurturi, sosuri, deserturi etc. pe care i le poti servi copilului la orice masa sau gustare de peste zi.

Capsunele si fructele de padure
Studii recente au aratat ca acestea, cu atat mai mult cu cat au o culoare mai intensa, sunt mai pline de antioxidanti pretiosi, iar semintele lor contin inclusiv acizi grasi. Toate acestea nu vor face altceva decat sa imbunatateasca sanatatea intregului organism, stimuland inclusiv functionarea corecta a creierului.
Profita de sosirea anotimpului cald si incurajeaza-l pe copil sa consume capsune sau fructe de padure (zmeura si afine) cat mai des posibil. In acest scop, poti sa i le introduci intr-un smoothie savuros, intr-o salata de fructe, alaturi de lapte, iaurt, cereale sau alaturi de orice desert preferat.
Nu uita insa ca aceste fructe au un potential ridicat de declansare a unor alergii, asa ca este preferabil sa nu le oferi unui copil mai mic de 2 ani si jumatate-3 ani.

Merele
Fac parte dintre primele alimente pe care i le vom da copilului cand vom incepe sa-i diversificam alimentatia si pot fi servite in cele mai variate forme, de la piureuri, sosuri, sucuri, pana la diverse deserturi sau ca simple gustari, alaturi de alte alimente sanatoase.
Merele sunt ideale pentru copii datorita faptului ca sunt bogati in antioxidanti meniti sa lupte cu declinul cognitiv, stimuland dezvoltarea creierului, ajutandu-l pe copil sa se concentreze mai bine si sa aiba performante la scoala.
Ca sa fii sigura ca merele sunt perfect sigure pentru copilul tau, straduieste-te sa faci rost de soiuri autohtone, cat mai organice.

Fetita ce tine un mar pe cap si a citit

Carnea de vita
In conditiile in care este plina de fier si zinc, va sprijini functionarea optima a creierului copilului, intrucat va favoriza oxigenarea acestui organ. Totodata, contine si proteine de calitate ce hranesc creierului.
Acest tip de mancare ar trebui sa fie prezent in dieta unui copil inteligent, iar cand nu este posibil, intrucat acesta urmeaza o dieta vegetariana, va trebui inlocuit cu alimente ce au proprietati similare. De exemplu, boabele de fasole neagra fac parte dintre acestea, doar ca, pentru a facilita absorbtia fierului din ele, sunt necesare suplimentele pe baza de vitamina C.
Nu va fi dificil sa-l determini pe copil sa consume astfel de alimente daca-i vei pregati niste kebab de vita, un taco savuros sau niste hamburgeri din boabe de fasole neagra.

Diverse boabe
Ca sa ai un copil din ce in ce mai inteligent, nu uita sa-i oferi cat mai frecvent diverse boabe. De la boabele de fasole obisnuita la cele de fasole rosie, la linte, naut etc. oricare dintre ele sunt bogate in proteine, carbohidrati complecsi, vitamine, minerale si acizi agrasi, ce vor „hrani” creierul pe parcursul intregii zile, dandu-i totodata energie copilului.
Desigur, nu tuturor copiilor le plac aceste alimente, dar de noi va depinde sa-i „pacalim” si sa-i provocam sa le manance. Spre exemplu, chiar si un mic „mofturos” poate ajunge sa aprecieze o tortilla in care ai strecurat si boabe sau sa rontaie un sandvis savuros ce le va avea pe acestea printre ingrediente .

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img