vineri, 29 martie, 2024

Zeci de milioane de lei, ajutoare de stat. Cine sunt romanii care beneficiaza de ajutoare

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, sa aloce 56 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat pe anul in curs in sectorul zootehnic, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

“O hotarare de simplificare privind sprijinul acordat pentru sectorul zootehnic. Se aloca o suma pentru plata ajutorului de stat pentru anul in curs de 56 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei pentru taurine, bubaline, porcine si ecvine si 29 de milioane de lei pentru ovine si caprine”, a declarat Nelu Barbu intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Prin acelasi act normativ se prevede ca “atestatul de producator care trebuie atasat la cererea de plata sa fie temporar inlocuit cu adeverinta emisa de aparatul de specialitate al primariei localitatii unde a fost depusa cererea prin care se confirma solicitarea atestatului de producator”.

“S-au schimbat putin normele incepand cu 1 ianuarie si acolo unde primariile nu au intrat in posesia atestatelor de producator, au aceasta posibilitate acum sa elibereze anumite adeverinte”, a explicat Barbu.

Guvernul a aprobat sa aloce 56 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat pe anul in curs in sectorul zootehnic

Purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca in cadrul aceleiasi sedinte a fost adoptata si o ordonanta de urgenta care se refera la “anumite modificari aduse legislatiei ce reglementeaza schemele de plati in agricultura”.

“Aceasta ordonanta de urgenta, prin aceste modificari, se refera la cererile unice de plata aferente anului 2018, care se depun incepand cu data de 1 martie. De aici si urgenta, trebuia reglementat pentru simplificare. Avem, pe de-o parte, simplificarea normelor aplicabile masurilor de ecologizare aferent platii pentru inverzire, cresterea fexibilitatii aplicarii sprijinului cuplat, in sensul ca aceasta aplicare sa poata fi revizuita anual pana la data de 1 august, cu efecte asupra anului urmator”, a adaugat Nelu Barbu.

Potrivit lui, prin aceeasi OUG se introduce posibilitatea de “a mari cuantumul platii pentru tinerii fermieri, de la 25 la 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plata unica pe suprafata”.

“Procentul urmeaza a fi stabilit prin hotararea Guvernului. Si, inca o chestiune, facilitarea accesului tinerilor fermieri la plata pentru tinerii fermieri pe o perioada completa de cinci ani de plata in cazul in care acestia nu au solicitat sprijin imediat dupa stabilire”, a mai precizat Barbu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img