joi, 28 martie, 2024

Inmormantarea indragitului parinte Mina Dobzeu: Vezi mesajul emotionant al episcopului de Husi

Distribuie:

Publicat:

Mitropolitul Moldovei – Inaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Tomisulului – IPS Teodosie, Inaltpreafintitul Arhiepiscop Casian dar si ierarhi din Basarabia, preoti, calugari si credinciosi din toate colturile tarii au venit la Husi. Curtea Catedralei a fost neincapatoare pentru marea de oameni. Sicriul cu trupul parintelui Mina Dobzeu a fost scos pe un catafalc si asezat in fata statuii lui Stefan cel Mare, acolo unde a avut loc si slujba de inmormantare. Indragitul parinte isi va duce somnul de veci langa doi episcopi ai Husului, chiar langa streasina Episcopiei Husilor. Unul dintre ei este Iacov Antonovici – un episcop carturar, un om de o mare anvergura culturala, iar al doilea este un martir, episcop Grigorie Leu .

„Multumim lui Dumnezeu pentru Liturghia pe care am savarsit-o, avand fiecare dintre noi in adancul fiintei noastre pe Parintele Mina, cel care toata viata s-a dovedit a fi un vrednic slujitor al lui Dumnezeu, un autentic marturisitor in vremuri de prigoana, in vremuri ostile pentru Biserica noastra, un mare rugator. Am savarsit Liturghia aceasta cu gandul la Parintele Mina, care a fost un far calauzitor pentru multi dintre dumneavoastra care l-ati cunoscut, care ati venit sa luati de la el cuvant de zidire si sa va intremati sufleteste. Dam slava lui Dumnezeu si-l rugam sa-l odihneasca pe Parintele in lumina cea necreata pe care el a iubit-o foarte, foarte mult. Pe tot parcursul slujbei de prohodire, am avut in minte cateva cuvinte minunate desprinse dintr-o carte de intelepciune a Bisericii noastre – Patericul. Un batran cu viata sfanta ne da indemnul acesta: Daca vrei sa fii desavarsit, fa-te flacara. Cuvantul acesta cred ca i se potriveste foarte bine Parintelui Mina. A cautat desavarsirea si intregul traiect al vietii sale a fost o flacara. Flacara, entuziasm, fervoare, pentru Dumnezeu. De ce? Pentru ca credinta Parintelui Mina a fost una altitudinala, fara sincope, fara intermitente. In muzica sincopele sunt frumoase, insa in credinta ele pot fi fatale. Parintele Mina este aidoma Prorocului Ilie; daca-l intreaba Dumnezeu acum in Ceruri Ce-ai facut, Parinte Mina, pe pamant?, raspunsul lui ar fi Cu ravna am ravnit pentru Tine, Doamne, am crezut in Tine, Te-am marturisit fara sa ma gandesc la pericolul ca pot sa-mi pierd si viata. Te-am marturisit, Doamne, in lumea aceasta care iti este ostila, in lumea aceasta in care ar fi vrut mesterii ideologiei ateiste sa impuna secera si ciocanul, dar eu am vrut sa arat lumii Crucea dragostei Tale”, a spus Preasfintitul Parinte Ignatie.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/A1kxzNPubv4" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Mina Dobzeu a fost unul dintre cei mai iubiti duhovnici ai Romaniei, numit si sfantul temnitelor comuniste care l-a infruntat pe Ceausescu. El s-a stins din viata la varsta de 96 de ani. Anuntul decesului parintelui Mina Dobzeu a fost facut de Episcopia Husilor.
“A trecut la cele vesnice venerabilul parinte arhimandrit Mina Dobzeu, statornicul marturisitor al credintei in perioada comunista si cel care l-a botezat pe monahul Nicolae Steinhardt”. El s-a stins din viata in chilia sa din cadrul manastirii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – Catedrala Episcopala din Husi.

Parintele Mina Dobzeu s-a nascut la data de 5 noiembrie 1921, in satul Grozesti, judetul Lapusna (Republica Moldova). La varsta de 13 ani a intrat ca frate de manastire la Manastirea Hancu. In 1948 este tuns in monahism la Schitul Bradicesti, aflat atunci in Episcopia Husilor, fiind hirotonit ierodiacon in acelasi an. Primeste Taina Preotiei in 1955.

In perioada 1948-1949 este arestat timp de 11 luni pentru proteste impotriva scoaterii invatamantului religios din scoala. In 1959 a fost exmatriculat din anul al II-lea de studii (Facultatea de Teologie din Bucuresti), scos din monahism si condamnat la inchisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal. A fost inchis la Galati, Jilava, Gherla si in colonia de munca din Delta Dunarii.

Aflat la inchisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a botezat in credinta ortodoxa pe marele carturar Nicolae Steinhardt, cunoscut ulterior ca monahul Nicolae de la Rohia, autorul celebrului „Jurnal al fericirii”. A iesit din inchisoare in 1964. Din anul 1969 a fost chemat sa slujeasca Biserica la Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Husi, al carei staret a fost intre anii 1978-1988.

In anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru „razvratire” si „uneltire impotriva sigurantei statului”, in fapt pentru protestele sale materializate in 7 scrisori adresate direct lui Nicolae Ceausescu, cu privire la morala poporului roman si la ateismul adus de comunism.

Dupa reinfiintarea Episcopiei Husilor (in 1996), intre anii 1996-2002, a indeplinit functia de consilier cultural-misionar la Centrul Eparhial Husi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img